Service menu right

Nog meer energie besparen, dat geeft een lekker gevoel

Meer artikelen
 eia theehuis

Een hevige brand legde restaurant Het Theehuis in de as. Maar uitbaters Marieke Warmerdam en Timo Slump lieten zich niet uit het veld slaan. Er kwam een nieuw pand op dezelfde plek, pal aan het populaire Pikmeer in het Friese Grou. "De Energie-investeringsaftrek maakte dat eenvoudiger."

Ondernemen is doorzetten

De periode na de brand was stressvol, vertelt Marieke. "En ik ben met mijn jarenlange horeca-ervaring echt wel wat gewend. We deden veel tegelijk: verzekeringen regelen, alternatief werk zoeken voor medewerkers, de bouw én inrichting van het nieuwe pand mogelijk maken."

Dat de ondernemers voor veel apparatuur de Energie-investeringsaftrek (EIA) konden gebruiken, verlichtte de stress enigszins. "Al wisten we nog niet zeker of de EIA toepasbaar was. Daarvoor moet je als bedrijf winst maken – en of dat ging lukken met ons nieuwe restaurant was onzeker. Maar: ondernemen is doorzetten."

Nieuw ventilatiesysteem

De grootste EIA-aanvraag die Het Theehuis deed, was voor een nieuw ventilatiesysteem in de keuken; een zogenaamd warmte-terugwin-systeem (WTW-systeem). Marieke: "Omdat het Theehuis een grote zaak is, hadden we een systeem met veel capaciteit nodig. Dat was een enorme investering en kostte veel ruimte. We moesten er zelfs een aparte zolder voor bouwen!" De beslissing om voor het WTW-systeem te kiezen, kwam van de keukenleverancier. "Die overtuigde ons ervan dat alleen dít systeem aan al onze eisen voldeed."

EIA-aanvraag op tijd indienen

Het WTW-systeem is niet de enige apparatuur waarvoor Marieke de EIA aanvroeg. "We deden dat ook voor onze warmtepompen en inductiekookplaten. We gebruiken nu nauwelijks nog gas." Voor de nieuwe vaatwasser en steamer had Het Theehuis ook fiscale ondersteuning kunnen aanvragen. "Maar we hadden de definitieve offertes van die apparaten te laat naar RVO gestuurd; niet al binnen 3 maanden na ontvangst, zoals voorgeschreven. Dus werd onze aanvraag helaas afgewezen. We raden collega-ondernemers dan ook aan om hun EIA-aanvraag op tijd in te dienen."

Vervulde informatieplicht energiebesparing

Fiscaal voordeel is prettig, maar er zijn meer redenen waarom Marieke blij is dat ze voor Het Theehuis een energiezuinige opzet koos. "Het Activiteitenbesluit milieubeheer van de overheid stelt energiebesparingseisen aan organisaties als de onze. Wij zijn verplicht te rapporteren aan welke eisen we al voldoen en hoe we de overige willen behalen. Vroeger hadden we moeite gehad met die eisen; we hadden toen bijvoorbeeld enkele beglazing en gebruikten veel gas. Nu voldoen we aan heel veel eisen en konden we dus vrij eenvoudig rapporteren voor onze informatieplicht energiebesparing. Dat geeft een erg lekker gevoel."

Meer weten?

Energie-investeringsaftrek
Informtieplicht energiebesparing