Noord-Ghanese boeren verdienen meer dankzij moderne landbouwmethoden

Meer artikelen
Landbouwmethoden Noord-Ghana

Landbouw in het noorden van Ghana is lastig. Soms regent het hevig, veel vaker is het er kurkdroog. Maar op 400 hectare komt landbouw wel van de grond. Met steun van het publieke Fonds Duurzaam Water (FDW), het Ghanese bedrijf IWAD en verschillende partners lukt het lokale boeren om gewassen te telen. Door slimme, moderne landbouwmethoden wordt het inkomen van de kleine boeren vergroot.

Doel in Noord-Ghana is om op duizenden hectaren boerenbedrijfjes te laten floreren. Bijvoorbeeld door te investeren in hoogwaardige irrigatie. "Daar hangt een fors prijskaartje aan", weet de Nederlandse IWAD-projectmanager Tom Durang. "Daar gebruiken we het publieke geld voor. Daarnaast vormen we met de boeren een coöperatie. Zij krijgen van ons krediet om onder meer zaden te kopen. En we trainen hen om slim te boeren."

Kennis is cruciaal

Kennisoverdracht is cruciaal. Want door verkeerde gewoonten kunnen oogsten snel mislukken. Bijvoorbeeld als boeren te veel ploegen, zoals ze gewend zijn te doen. "We geven trainingen via Ghanese onderwijsinstituten", vertelt Durang. "Zo leiden we ook een nieuwe generatie boeren op. Die leren onder meer hoe ze efficiënt water gebruiken."

Marktgericht denken

Op papier ziet het project er goed uit. Maar de praktijk in Ghana kan weerbarstig zijn. Door het klimaat en verkeerde landbouwmethoden, maar ook door de mentaliteit van de boeren. Zo moeten ze leren om marktgericht te denken. "Bij ons Nederlanders draait het vaak om winst maken", zegt Durang. "Maar een Ghanees kan zijn boerderij zomaar 3 weken verlaten vanwege familieomstandigheden."

Durang ervoer nog een belangrijk verschil met Nederland. De landrechten zijn in het bezit van stammen. Om die te krijgen moest IWAD onderhandelen met de stamhoofden. Bij de 400 hectare landbouwgrond is dat gelukt. Het is een pilotgebied om te demonstreren dat landbouw in Noord-Ghana echt mogelijk is.

Langdurig samenwerken

"Onze ambitie is om de huidige 400 hectare op te schalen naar 10.000 hectare", zegt Durang. "Ik voer al gesprekken met ontwikkelingsbanken voor een vervolgfinanciering. Daarbij kijken we ook naar wat commerciële gewassen zijn. We herintroduceren bijvoorbeeld suikerriet vanwege de hoge opbrengst."

Als daarbij ook fabrieken komen om het suikerriet te verwerken, kan de lokale economie zich verder ontwikkelen. "Ik geloof heel erg in ons model. We blijven langdurig samenwerken met de boeren. Zo voorkomen we een terugval. Dat het werkt zal de toekomst bewijzen!"

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op: cms.iwadghana.com.

Service menu right