Octrooiadviseur Hans Helsloot helpt ondernemers bij intellectueel eigendom | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Octrooiadviseur Hans Helsloot helpt ondernemers bij intellectueel eigendom

Meer artikelen
Hans Helsloot

Octrooiadviseur Hans Helsloot van Octrooicentrum Nederland geeft (startende) technisch innovatieve ondernemers advies over intellectueel eigendom (IE), met name over het toepassen van octrooien. Zo helpt hij ondernemers om de juiste strategische keuzes te maken bij het beschermen van hun product of dienst. In januari ontving Hans een STER-award voor zijn inzet in de regio Eindhoven.

Alle reden om Hans te vragen naar zijn werk!

Hoe bescherm ik mijn uitvinding het beste: geheim houden of toch een octrooi aanvragen?

Iedere innovator die zich een beetje in octrooien verdiept, weet dat een octrooiaanvraag na 18 maanden openbaar gemaakt wordt. Om die reden vragen ondernemers die hun uitvinding liever geheimhouden, geen octrooi aan. Waar doe je nou verstandig aan bij je idee of uitvinding en welke strategie is de beste? In mijn column voor Innovation Origins vertel ik meer over deze keuze.

Waar lopen de meeste ondernemers tegenaan als het gaat om octrooien/IE?

Onbekendheid met het systeem. Dat levert enorm veel misverstanden op waardoor mkb-ondernemers soms verkeerde beslissingen nemen. Bijvoorbeeld het publiceren over een uitvinding voordat octrooi is aangevraagd, of octrooi aanvragen op technieken die niet meer nieuw zijn. Een ander veelvoorkomend misverstand is dat software niet octrooieerbaar zou zijn. Kortweg: als je concurrent slimmer van het octrooisysteem gebruikmaakt, heeft hij een concurrentievoordeel.

Wat kan Octrooicentrum Nederland betekenen voor innovatieve ondernemers?

Octrooicentrum Nederland wijst innovatieve mkb-ondernemers de weg hoe ze slim gebruik kunnen maken van het octrooisysteem. We helpen ondernemers als ze vragen hebben over octrooien of andere IE-rechten, zoals merken. En we helpen ze als ze vragen hebben hoe je slim kunt omgaan met kennis bij samenwerking, het ontwikkelen van je eigen IE-strategie of het zoeken in octrooidatabanken. Dat doen we in 1-op-1 gesprekken en tijdens gratis workshops in het hele land.

Veel mensen denken bij octrooien: duur, moeilijk, stoffig. Herken jij dat? Hoe zou jij willen dat mensen over octrooien denken?

Octrooien zijn inderdaad niet makkelijk en kosten geld. Maar een nieuw product ontwikkelen kost vaak nog veel meer geld en het is natuurlijk niet fijn als anderen je nieuwe product gewoon kunnen namaken zonder dat je er ook wat aan verdient. Je moet octrooien zien als een investering die geld moet opleveren. Als je er geen geld mee verdient, moet je geen octrooi aanvragen. Net zo goed als je een productiemachine alleen koopt als je daarmee meer geld kan verdienen.
Octrooien zijn zeker niet stoffig. Ze gaan juist over de laatste nieuwe ontwikkelingen. En de discussie wel of geen octrooi aanvragen, wordt gevoerd door de mensen die gaan over de strategie van een bedrijf. Een kenniseconomie kan niet zonder octrooien. Octrooien vormen een smeermiddel voor samenwerking tussen bedrijven en geven bedrijven de kans om geld te verdienen aan de markt van een ander.

De Rijksoctrooiwet wordt aangepast. Dat is handig, omdat…?

Eén van de problemen die mkb-ondernemers tegenkomen, is dat het aanpakken van namakers duur is. Dat is een enorme drempel. Er zijn zelfs ondernemers die om die reden maar geen octrooi aanvragen, terwijl ze wel mooie innovaties hebben. Wij hebben geprobeerd om een aantal wijzigingen in het octrooisysteem aan te brengen waardoor die drempel lager wordt. Op dit moment loopt er een internetconsultatie waarin mensen kunnen reageren op een aantal voorstellen (lees meer in het nieuwsbericht op onze site). Daarnaast komt er een ondernemerspanel en een seminar over dit onderwerp. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, in samenwerking met Octrooicentrum Nederland, wil zo het octrooisysteem toegankelijker maken voor het mkb.

Hoe help jij ondernemers om een goede octrooi-/IE-strategie op te zetten? Waarom is het handig dat ze bij jou aankloppen?

Samen met de andere octrooiadviseurs help ik ondernemers bij het scherp krijgen wat zinvol zou kunnen zijn om te registreren in hun specifieke geval. Dat doen we in 1-op-1 gesprekken en tijdens workshops. Soms doen we ook onderzoeken in de octrooidatabanken. Wij zijn onafhankelijk en kosteloos. Het is dus handig om bij ons langs te komen wanneer je als ondernemer nog niet goed weet hoe je je IE het best kunt inzetten. Na een gesprek of workshop weet je beter wat je moet doen.

Wat maakt de regio Eindhoven anders dan andere regio’s in Nederland?

In de regio Eindhoven is veel technische kennis aanwezig en mensen zijn er goed in samenwerken. Juist doordat ze makkelijk samenwerken en elkaar iets gunnen, komen dingen snel van de grond. Soms te snel. Dan lopen projecten al volop en moet er nog worden afgesproken van wie het eindresultaat is. Maar als daar ruzie over ontstaat, wordt die ruzie ook weer snel opgelost.

Last but not least: je hebt een prijs gewonnen: de STER Award, gefeliciteerd! Wat is dat voor een prijs en wat betekent dat voor jou?

Dit is 1 van de prijzen die Innovation Origins (een onafhankelijk journalistiek innovatieplatform, red.) uitreikt aan individuen die zichtbaar hebben bijgedragen aan de hightech- en start-up-scene in Eindhoven en omgeving, en aan het Eindhovense ecosysteem. Deze prijs is een erkenning voor de hulp die ik namens Octrooicentrum Nederland bied aan start-ups. Het is geweldig om te zien dat ze daar belang aan hechten!

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.