Ondernemende studenten Scalda leren in hun eigen bedrijf | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Ondernemende studenten Scalda leren in hun eigen bedrijf

Meer artikelen
praktijkverhaal Scalda header

In Terneuzen en Vlissingen leren mbo-studenten van Scalda dagelijks wat ondernemen inhoudt. Zoals bij het leerbedrijf InnoVision Solutions, 1 van de 3 ondernemende leeromgevingen die Scalda heeft. Daar werken studenten aan echte opdrachten van echte opdrachtgevers. Hiermee sluit het beroepsonderwijs aan bij de vraagstukken van het regionale bedrijfsleven.

Met het leerbedrijf wil Scalda studenten beter voorbereiden op het werkveld van de 21e eeuw. InnoVision Solutions wordt helemaal gerund door studenten. Oudejaars studenten bekleden de staffuncties van dit leerbedrijf. Ze begeleiden de jongere studenten bij de uitvoering. "De studenten halen zelf echte opdrachten op ICT-gebied binnen en voeren die ook uit. Zo leren ze vaardigheden waar het bedrijfsleven behoefte aan heeft", zegt René Mondriaan, teamleider ICT en Mediavormgeving bij Scalda. "Door de verantwoordelijkheid die studenten krijgen wordt een ondernemende en lerende houding geactiveerd."

ICT-oplossing voor zorginstelling

Mondriaan: "Een goed voorbeeld van opdrachten die we zoal uitvoeren? De studenten gingen aan de slag voor een zorginstelling waar dementerende ouderen soms verkeerd liepen. Hiervoor ontwikkelden ze software met bewegende projecties. Dit verleidde de bewoners om de juiste richting te volgen."

Voordelen voor bedrijven

De 100 studenten die nu deelnemen aan het leerbedrijf zijn enthousiast. Net als de docentcoaches die het leerproces begeleiden. Ook opdrachtgevers lopen er warm voor. Door het leerbedrijf bepalen zij mede wat studenten leren en tegelijkertijd levert het hen concreet resultaat op. Er is daardoor een directe aansluiting tussen onderwijs en werkveld. Bovendien kunnen de bedrijven zien welke talenten zij aan zich kunnen binden.

O2LAB: knelpunten onderzoeken en oplossen

"Natuurlijk lopen we bij Scalda ook tegen bepaalde dingen aan", zegt Mondriaan. "We analyseren de knelpunten om ondernemende leeromgevingen beter in het onderwijs in te bedden. Dit doen we met steun van het programma O2LAB. Denk aan de traditionele structuren van het onderwijs. Hoe kun je bijvoorbeeld klassikaal diploma’s uitreiken als je werkt vanuit persoonlijke profielen van studenten? Hiervoor zijn we een project gestart samen met Terra MBO, die ook enkele leerbedrijven heeft."

Leeromgevingen versterken, opstarten en verbinden

In dit O2LAB-project komen studenten, docenten en bedrijven verbonden aan Scalda en Terra bij elkaar. Webtotaal Zeeland, Nederdesign en kenniscentrum Dockwise nemen ook deel. De partners onderzoeken de huidige situatie met de knelpunten en behoeften rond leeromgevingen. Ze bekijken hoe het bedrijfsleven optimaal kan worden ingezet. "Dat leidt deze zomer tot een projectplan. Dit om leeromgevingen verder te ondersteunen, nieuwe op te starten en ze landelijk aan elkaar te verbinden. Zo kan in meer regio’s een vruchtbare wisselwerking ontstaan tussen het onderwijs en het werkveld."

Landelijk kennisplatform

Mondriaan blikt vooruit op de uitvoering van het projectplan. "Bij die landelijke verbinding en het opstarten van nieuwe leeromgevingen betrekken we opnieuw onze studenten. Om kennis te delen kunnen we het bestaande platform voor leerbedrijven 'Meet2Learn' inzetten en verder uitrollen. Of we doen dit met een vergelijkbaar platform."

Meer weten?

Bent u net als Scalda actief bezig met ondernemerschapsonderwijs? Of zoekt u als ondernemer samenwerking met het onderwijs in uw regio om uw praktijkcase uit te werken? Lees dan meer over het programma O2LAB.

Lees meer over de resultaten van dit project in het rapport Bedrijfsmatige ingerichte leeromgeving van Scalda en Terra (pdf).

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.