Onderzoeksinstituut IPIS biedt inzicht in misstanden rond Congolese goudmijnen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Onderzoeksinstituut IPIS biedt inzicht in misstanden rond Congolese goudmijnen

Meer artikelen

Het Belgische International Peace Information Service (IPIS) startte een openbaar platform voor de signalering van incidenten in kleinschalige mijngemeenschappen in Oost-Congo. Het systeem helpt bij het transparant maken van de Congolese toeleveringsketens van goud. Voor dit project ontving IPIS een subsidie vanuit het European Partnership for Responsible Minerals (EPRM).

Het platform maakt informatie over incidenten in de Congolese goudmijnen toegankelijk voor bedrijven. Hiervoor gebruikt het een publieke website. Deze 1e stap naar een transparante goudsector is nodig omdat op 1 januari 2021 de Europese anti-conflictmineralenwet ingaat. Deze wet bepaalt dat bedrijven binnen de EU die goud inkopen moeten aantonen dat ze geen mineralen die in conflictsituaties zijn gedolven in hun producten hebben.

Mijnbouwcoöperaties

Bij kleinschalige mijnbouw halen de mijnwerkers met handgereedschap mineralen als goud, tin, coltan en wolfraam uit de schachten. Materiaal dat ook veel in mobiele telefoons, laptops of opladers zit. Het werk is levensgevaarlijk en er werken veel minderjarigen. Er komt dus vaak kinderarbeid voor.

Van alle mineraaldelving in Congo is de goudwinning het minst goed geregeld. De situatie is sinds enige tijd wel iets verbeterd. Zo moeten mijnwerkers lid zijn van een mijncoöperatie. Die bewaakt hun belangen en zorgt voor goede werkomstandigheden en verkoopprijzen.

Rapportagesysteem voor incidenten

"Veel van die coöperaties werken niet goed. Leden zijn onbekend met de wetgeving en coöperaties zijn er soms meer voor eigen gewin," vertelt projectcoördinator Erik Gobbers van IPIS. "In 2018 zijn we in Oost-Congo een project gestart om dat te veranderen. We organiseerden trainingen voor leden van 7 mijnbouwcoöperaties. Ook zetten we een rapportagesysteem voor incidenten binnen de goudmijnbouwsector op. Zo willen we de capaciteit van mijnbouwcoöperaties en lokale ngo’s vergroten en de positie van mijnwerkers verbeteren."

Melden van misstanden

Iedereen die slachtoffer of getuige is van misstanden in en rond de mijn kan dat via een mobiele telefoon melden. De melder krijgt per sms een korte vragenlijst over het type incident, wie de geweldplegers zijn en wie de slachtoffers. Deze informatie komt op een digitaal platform van IPIS te staan. Betrokken Congolese ngo’s kunnen deze inzien. Organisaties bepalen zo wat er moet gebeuren om ongevallen of wantoestanden te voorkomen.

Digitale kaart 

IPIS verwerkt deze informatie in een digitale kaart op een publieke website. Lokale autoriteiten, internationale organisaties en bedrijven kunnen deze kaart raadplegen. Gobbers: "Deze informatie zorgt voor meer bewustzijn bij lokale autoriteiten om werkomstandigheden te verbeteren en naar oplossingen te zoeken."

IPIS en EPRM

IPIS is een niet-gouvernementele organisatie (ngo) die in Oost-Congo problemen rond kleinschalige mijnbouw onderzoekt. De organisatie krijgt daarvoor subsidie van nationale overheden en internationale organisaties.

Een van deze subsidies is het EPRM. Dit programma wil de levering bevorderen van verantwoord gewonnen mineralen uit conflictgebieden. EPRM ondersteunt hiermee bedrijven die beter met hun zorgplicht omgaan, doordat zij de risico’s in hun productieketen opsporen. RVO zet als uitvoerder van het EPRM-programma projecten rond de mijnen op.

Meer weten?

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen voor het verduurzamen van uw productieketen? Bekijk een overzicht van onze programma’s en regelingen op onze informatiepagina over het verduurzamen van ketens in ontwikkelingslanden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.