Service menu right

'Ontsnappen' naar het buitenland. Maar hoe?

Meer artikelen

Spannende muziek, dichte sloten en overal onopgeloste puzzels. In een escaperoom moet je puzzels oplossen om de sloten te kunnen openen, en zo je volgende aanwijzing te krijgen. Ondernemers Paul Kleine en Rob Kouwenberg zochten ook naar een aanwijzing. Hoe konden zij met escaperoom 'Get out of here' de buitenlandse markt bereiken?

Alléén konden ze de puzzel niet oplossen. Dus schakelden ze een adviseur in via Starters International Business (SIB) van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

"Dit kan beter, dacht ik toen ik een aantal jaar geleden een escaperoom bezocht", vertelt Paul Kleine, eigenaar van escaperoom 'Get out of here'. "Dus startte ik samen met mijn compagnon Rob, een escaperoom. Het gaat inmiddels zo goed dat we bijna de grenzen van onze groei hebben bereikt. De stap naar het buitenland zou die grenzen kunnen verleggen, maar we hadden allebei geen idee hoe we dat moesten aanpakken. En waren we er überhaupt klaar voor? Daarom vroegen we via SIB een individuele coachingsvoucher aan."

Nog even niet

De SIB-adviseur lichtte samen met de ondernemers hun bedrijf door en bekeek waar hun kansen liggen.

Kleine: "Ons idee is om onze escaperooms in het buitenland een tweede leven te geven en om nieuwe escaperooms voor die markt te bouwen. Dan is het natuurlijk heel belangrijk om te weten hoe die markt in elkaar zit én of er vraag naar is. In Duitsland bleek dat zo te zijn, al biedt dat natuurlijk geen zekerheid. Bovendien is het natuurlijk dichtbij, wat het tot een interessante optie maakt."

"Het advies van onze SIB-adviseur was om de stap voorlopig nog niet te zetten. Hij vond dat we eerst onze eigen zaak in Utrecht helemaal op orde moesten hebben. Bijvoorbeeld door onze processen beter te standaardiseren. Daar zijn we nu mee bezig. We hebben overal draaiboeken voor gemaakt, zodat medewerkers – ook als wij er niet zijn – weten wat ze moeten doen. Als we in de toekomst meer in het buitenland zijn, blijft ons bedrijf goed draaien."

Aanrader

Als Kleine en Kouwenberg in de nabije toekomst alsnog hun vizier op Duitsland richten, doen ze wellicht weer een beroep op hun adviseur. "Hij heeft ontzettend veel kennis van buitenlandse markten en hielp ons heel goed. Het kan zomaar dat we hem opnieuw vragen ons te adviseren. Ook andere bedrijven kan ik zo'n coachingsvoucher aanraden. Het geeft je de ruimte om iemand anders naar je bedrijf te laten kijken en je sterke en zwakke kanten te belichten. Zo kom je erachter waar je uitbreidingskansen liggen."

Meer weten

Wilt u ook een van de vouchers aanvragen? Of wilt u weten wat SIB voor u kan betekenen? Kijk voor meer informatie op onze SIB-pagina.