Service menu right

Ook in Turkije slimme software bij zwangerschap

Meer artikelen

Of het nu gaat om het monitoren van de foetus of het bijhouden van het elektronische patiëntendossier, in de Nederlandse verloskunde gaat vrijwel alles digitaal. Buro Medische Automatisering (BMA) maakt al 35 jaar IT-oplossingen voor deze sector. Momenteel probeert het bedrijf ook in Turkije voet aan de grond te krijgen.

BMA is ontwikkelaar van het Mosos-systeem. Dit systeem bevat modules die slimme oplossingen bieden in de verloskunde, zoals een elektronisch zwangerschapsdossier. Ziekenhuizen kunnen zelf kiezen welke en hoeveel modules van het Mosos-systeem ze gebruiken. Het ene ziekenhuis gebruikt bijvoorbeeld alleen het elektronisch zwangerschapsdossier, het andere ook de CTG-module of juist alle 5 de modules gecombineerd.

Meer data, minder papier

Met Mosos wordt het werk vrijwel papierloos, wat meer tijd en aandacht oplevert voor de patiënt. "We werken ook aan de ontwikkeling van artificial intelligence" vertelt Edgar Engel, manager international business development bij BMA. "We leggen data vast, zodat we die in de nabije toekomst kunnen gebruiken om de zorg te verbeteren. Dit doet BMA bijvoorbeeld door CPG-signalen te vergelijken. Hierdoor kunnen we risico's bij bevallingen voorspellen en tijdig ingrijpen als dat nodig is."

Van kunstmatig naar natuurlijk bevallen

In Nederland en België is BMA marktleider. Om te blijven groeien, zocht zij een buitenlandse afzetmarkt. Engel: "Ons oog viel op Turkije. Van oorsprong zijn daar veel 'kunstmatige verlossingen' (bevallingen op een niet-natuurlijke wijze) zoals een keizersnede." Maar langzamerhand verandert in Turkije de cultuurtrend van een kunstmatige naar een natuurlijke bevalling. "Dat is arbeidsintensiever, maar onze software verlicht die intensiteit."

Geen ruimte voor missers

Om ziekenhuizen in Turkije ervan te overtuigen dat Mosos de arbeidsintensiteit verlicht, wilde BMA de software demonstreren. "Alleen met een demonstratie konden we aantonen dat Mosos werkt én rendement oplevert", legt Engel uit. "Het gaat om medische apparatuur. Die móet goed zijn. Voor een misser is geen ruimte." BMA koos ervoor 3 modules te demonstreren: de echogroei- en bevallingsmodule en het CTG-bewakingssyteem. Die bieden ondersteuning in de meest cruciale fasen van de zwangerschap: de begin- en eindfase.

Demonstratieproject opzetten met DHI

Een demonstratieproject opzetten kost veel tijd en geld, dus nam Engel contact op met RVO.nl. Via het DHI-programma kon BMA 50% van de subsidiabele kosten vergoed krijgen. Daarmee kon zij de demonstratie in Istanboel organiseren. En met succes. "Door de politieke spanningen is er wat oponthoud geweest, maar we zijn in onderhandeling over de implementatie van onze software in 7 ziekenhuizen in Istanboel."

Wilt u exporteren of in het buitenland investeren en loopt u tegen knelpunten aan? Vul dan de DHI quickscan in om de mogelijkheden van DHI-ondersteuning te onderzoeken.