Service menu right

Ook zwembaden en sporthallen van het gas af

Meer artikelen

Niet alleen bedrijven en huishoudens moeten op termijn over van gas op groene stroom. Ook zwembaden en sportaccommodaties staan voor deze uitdaging. Een van de bedrijven die zich daarop richt, is Hellebrekers. Dit bedrijf ontwerpt, realiseert, onderhoudt en beheert gasloze zwembaden en sporthallen.

"Duurzaamheid staat bij ons centraal", vertelt Marcel van den Berg, commercieel manager Water & Leisuretechniek bij Hellebrekers. "Als we een accommodatie ontwerpen, kijken we altijd welke energiebron het best past bij onze plannen. We proberen zo veel mogelijk energie te besparen. Want wat je niet kwijtraakt, hoef je ook niet op te wekken."

Klimaatakkoord

Het Klimaatakkoord stelt dat sportaccommodaties in 2050 CO2-arm moeten zijn. Dat houdt in dat de CO2-reductie ten opzichte van het jaar 1990 met maar liefst 95% gedaald moet zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben de overheid en enkele marktpartijen een sectorale routekaart voor sportaccommodaties opgesteld. Hierin staan de uitdagingen die de sector heeft en de manieren waarop zij de doelstellingen kunnen behalen.

Van aardgas naar 'all electric'

Hellebrekers draagt bij aan deze uitdagingen door duurzaam en aardgasvrij te bouwen. Zo ontwikkelden zij samen met bouwbedrijf Pellikaan een 'all electric' sportaccommodatie; een zwembad en sporthal onder één dak. In deze sportaccommodatie, de Roodloop, is geen gasaansluiting aanwezig. Alle energie wordt geleverd door warmtepompen in combinatie met pv-panelen op het dak.

"Dat was een behoorlijke uitdaging, omdat zo’n accommodatie veel energie nodig heeft. Vooral het zwembad elektrisch verwarmen is niet eenvoudig. Daarbij waren voor ons zowel de investeringskosten als de levensduurkosten van belang. Hellebrekers is namelijk de komende 25 jaar ook verantwoordelijk voor het energieverbruik en het onderhoud van de Roodloop."

Ook duurzaam bouwen?

Wilt u aan de slag met energie besparen en het opwekken van duurzame energie in uw gebouw? Check dan eerst bij ons de mogelijkheden voor subsidie, fiscaal voordeel, advies en ondersteuning: