Opdrachtgeverschap belangrijk voor STEP-aanvraag

Meer artikelen
sociale huurwoningen

Woningcorporaties en andere verhuurders ontvangen Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP) als zij de energieprestatie van hun huurwoningen verbeteren. Zij huren een gecertificeerde EPA-adviseur in. Hij neemt de energieprestatie op. Goed opdrachtgeverschap helpt daarbij om de kwaliteit van opnamedossiers te borgen.

Per 1 juli 2016 wijzigde de regeling. De hoogte van de subsidie is gekoppeld aan de verbetering van de Energie-Index. Woningcorporaties moeten daarom een gecertificeerde EPA-adviseur inschakelen. Hij neemt de Energie-Index van woningen op en documenteert dit in een dossier volgens Beoordelingsrichtlijn BRL 9500-01.

Toepassing representativiteit

In de praktijk wisselt de kwaliteit van opnamedossiers. Sommige adviseurs passen onterecht representativiteit toe. De Energie-Index van 1 woning verwijst daarbij naar andere gelijke woningen. "Die is vooral voor grote complexen met identieke woningen", zegt Theo van den Bosch van RVO.nl. "Als er centrale installaties voor warmtevoorziening zijn, is de kans op afwijkingen kleiner dan met voorzieningen per woning. Controleer daarom bij elke woning of de adviseur representativiteit terecht toepast."

Goedkoop is duurkoop

De wisselende kwaliteit van opnames is volgens Isabelle Sternheim van de Federatie van Energieconsultants (FedEC) te wijten aan prijsvechters. "Voor corporaties is het soms lastig te beoordelen wie goed is en wie niet." Van den Bosch vult aan: "Vraag je om voor weinig geld veel woningen op te nemen, dan is een mogelijk gevolg dat de adviseur niet alle woningen bezoekt."

Langdurige samenwerking

Een woningcorporatie die voor 715 woningen totaal € 1,8 miljoen STEP-subsidie kreeg, had het volste vertrouwen in haar dossiers: "Wij werken al jarenlang samen met een externe EPA-adviseur die al onze woningen opneemt en die we volledig vertrouwen.

Natuurlijk ben je als goed opdrachtgever wel medeverantwoordelijk voor het werk van de mensen die je inhuurt. We hebben genoeg kennis om het werk van onze EPA-adviseur te beoordelen. We zijn alleen niet bevoegd om de woningen af te melden. Onze directie vindt het prima om de STEP-aanvraag te ondertekenen. Ze hebben vertrouwen in ons werkproces. Helemaal nu we probleemloos door alle controles kwamen."

Kennis van de richtlijn

Woningcorporaties hoeven echt niet alle richtlijnen te kennen om het werk van de EPA-adviseur te controleren, meent Sternheim. "Let vooral op of alle dossiers compleet zijn. Zijn er foto’s en horen ze bij de woning? Controle door een tweede EPA-adviseur is niet nodig. Elk gecertificeerd bedrijf doet interne audits verplicht volgens de BRL-richtlijn. FedEC zelf doet dit door een strenge ballotage van haar leden. De overheid moet de drempel om EPA-adviseur niet bewust laag houden. Dat trekt mensen aan met de verkeerde motivatie."

Investeren in data

"Een goede woningopname levert een schat aan informatie op over je huizenvoorraad. Blijkt een huis een hoger energielabel te hebben, dan kun je ook meer huur vragen. "De woningcorporatie zegt dat ze ook zonder de € 1,8 miljoen subsidie maatregelen genomen had: "Maar misschien iets minder ambitieus. Het is goed dat de STEP subsidie per 1 juli omhoog ging. We kunnen nu ook bij 2 labelstappen rekenen op subsidie als het startlabel C of D is. Dat biedt nog meer stimulans voor corporaties."

Meer informatie

Bekijk voor tips voor bewaken van de kwaliteit van STEP-aanvragen deze handreiking van Aedes. Lees de laatste informatie over STEP en hoe u aanvraagt op www.rvo.nl/step.

Service menu right