Service menu right

Paperfoam opent Tsjechische fabriek dankzij steun DTIF

Meer artikelen

In september is het zover. Dan opent Paperfoam de deuren van zijn nieuwe fabriek in Tsjechië. Een bijzonder moment, want de coronacrisis raakte ook dit bedrijf en maakte de bouw van de fabriek onzeker. Gelukkig begint het tij voor Paperfoam nu te keren. De fabriek werd gebouwd met steun van RVO Internationaal Financieren, via het DTIF fonds van de overheid.

Eind 2019 zag het er voor Paperfoam nog rooskleurig uit. Het bedrijf dat biobased en composteerbare verpakkingen produceert, zat qua productie en omzet in de lift. Er was meer capaciteit nodig voor de markt in Europa. Met een garantstelling van het Dutch Trade Investment Fund (DTIF) kon Paperfoam aan de slag met de bouw van een fabriek in Tsjechië.

Lening Rabobank

DTIF biedt garanties, leningen en exportfinanciering aan bedrijven die willen ondernemen in het buitenland, maar moeite hebben om hun financiering rond te krijgen. Zeger Beukers van Paperfoam: "Die garantstelling was voor ons heel belangrijk. Alleen daarmee kregen we een lening van de Rabobank, waarmee we de bouw van de fabriek konden financieren."

Coronacrisis

Toch leek de coronacrisis roet in het eten te gooien. Kon de bouw van de nieuwe fabriek nog wel doorgaan? "Gelukkig hadden we nog niets getekend qua huurovereenkomst en ook nog geen machines gekocht. Het project lag een maand stil."

Langzaam begon de productie weer aan te trekken en ook de vooruitzichten zagen er veelbelovend uit. "We zien dat veel bedrijven ondanks de zwaardere maanden toch willen investeren in duurzaamheid. En ze kiezen voor ons, omdat we een uniek product bieden."

Businessplan

De keuze was dan ook snel gemaakt; de bouw van de fabriek kon doorgaan. Iets wat niet gelukt was zonder de borgstelling via het DTIF fonds. Maar Beukers ziet nog meer voordelen om bij RVO aan te kloppen: "RVO heeft ontzettend veel kennis en een groot netwerk waar je gebruik van kunt maken. Dat is heel waardevol." En voor ondernemers die overwegen gebruik te maken van het fonds, heeft hij ook nog een goede tip. "Zorg voor een goed uitgewerkt businessplan. Daarmee krijg je partijen veel sneller om de tafel."

Meer weten?

Wilt u internationaal ondernemen en heeft u moeite om de financiering rond te krijgen? DTIF helpt u uw internationale ambities waar te maken. Met het DTIF fonds financiert RVO, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, projecten in verschillende markten. Er zijn 3 onderdelen: investeren, importeren en exporteren. Lees meer over DTIF of andere financieringsmogelijkheden voor internationaal zakendoen.

DTIF tijdens de coronacrisis

De aanmeldingsprocedure voor DTIF loopt gewoon door tijdens deze periode. Houd er wel rekening mee dat het voor inkomende aanvragen wat langer kan duren om tot een besluit te komen. Ons team beoordeelt de aanvragen – zoals altijd – zorgvuldig.