Papierproducent Parenco produceert stoom in eigen biomassacentrale | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Papierproducent Parenco produceert stoom in eigen biomassacentrale

Meer artikelen
Centrale Parenco.jpg

Papierfabrikant Parenco uit Renkum verduurzaamt zijn productieproces door aardgas te vervangen voor hernieuwbare energie uit biomassa. Daartoe investeerde het bedrijf in een eigen biomassacentrale.

Parenco produceert grafisch papier, dat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld brochures en folders, en verpakkingspapier. "Ons papier wordt voor 100 procent van oud papier gemaakt", vertelt CEO Raymond Jolink. "Daar maken we eerst pulp van. Van het bruikbare deel van deze pulp maken we weer papier. Een deel van de pulp is echter niet meer bruikbaar, omdat de vezels te klein zijn. Dit deel noemen we slib. Dat dikken we in en gebruiken we als brandstof voor onze eigen biomassacentrale."

Regionale biomassa

De biomassacentrale wordt daarnaast gevoed met regionale biomassa: snoeihout, takken en wortels. Jolink: "Onze biomassacentrale produceert stoom. Die gebruiken we voor elektriciteit en warmte die we nodig hebben om het papier te drogen." De biomassacentrale levert een besparing van ongeveer 35 miljoen m³ aardgas per jaar op. Daarmee wordt zo'n 62.000 ton CO2-reductie gerealiseerd. Om het productieproces verder te verduurzamen en eigen groene energie te genereren wekt Parenco overigens ook 4 miljoen m³ biogas op in de eigen afvalwaterzuiveringsinstallatie.

Ultradiepe geothermie

Op dit moment voorziet hernieuwbare energie voor zo'n 45 procent van de stoombehoefte van Parenco. 'Het resterende grijze deel willen we gaan verduurzamen met ultradiepe geothermie", zegt Jolink. "Om onderzoek te doen naar de bodem onder Renkum hebben we een Green Deal ondertekend met het ministerie van Economische Zaken. Het is de bedoeling dat de aardwarmte straks ook de energievoorziening van zo'n 15.000 huishoudens in Ede en Wageningen verduurzaamt."

Stimulering Duurzame Energieproductie

Om de investering in de biomassacentrale rond te krijgen, vroeg Parenco de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) aan. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert deze regeling uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Jolink: "We waren al bekend met de Ministeriële regeling milieukwaliteit elektriciteitsproductie (MEP). Zo leerden we ook SDE+ kennen."

Invalshoeken

Jolink vindt het belangrijk om bij de subsidieaanvraag samen te werken met een adviseur. "SDE+ is een complexe regeling. Een adviseur kijkt niet alleen naar onze primaire productieprocessen, maar kent alle invalshoeken van de SDE+. Zo kun je optimaal van deze regeling profiteren. Zonder SDE+ betwijfel ik of we onze biomassacentrale hadden kunnen realiseren."

Meer weten?

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.