Service menu right

Personenstromen beter in beeld met ViSense

Meer artikelen
Snelweg

Het bedrijf ViNotion maakt door middel van beeldinterpretatie personenstromen inzichtelijk. ViSense, slimme software in de camera, registreert bijvoorbeeld hoeveel mensen passeren én met welke snelheid.

Het internationale samenwerkingsproject MACH, waar ViNotion deel van uitmaakt, gaat nog een stapje verder. Dit project heeft tot doel om bijvoorbeeld beelden van wegen en straten om te zetten in objectieve data. Daardoor is het mogelijk om sneller op situaties te anticiperen, verkeersopstoppingen te voorspellen of beslissingen te nemen om bijvoorbeeld de spitsstrook te openen.

Subsidie

"Omdat MACH een internationaal onderzoeksproject is waarbij bedrijven uit Duitsland, Frankrijk, België en Nederland betrokken zijn, deden we een beroep op ITEA 2 (de voorloper van ITEA 3). De goedkeuring van het projectplan wordt daarbij op internationaal niveau verleend, maar de uiteindelijke subsidieaanvraag wordt door de partners per land op nationaal niveau ingediend", zegt Egbert Jaspers, directeur van ViNotion.

Aanvraag verbeteren

In Nederland beoordeelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de aanvraag. "Maar we hebben ook contact met RVO.nl gehad om onze plannen te toetsen. Dat was een leerzame ervaring. Technische vragen konden we zelf goed beantwoorden, maar op sommige punten konden we onze aanvraag wel verbeteren. Zo gaf RVO.nl ons bijvoorbeeld het advies om de economische relevantie van MACH extra toe te lichten zodat de aanvraag soepel zou verlopen."

De stap naar de markt

In mei 2013 diende ViNotion met TNO en Vector Fabrics de aanvraag in Nederland in. Nu - 4 jaar verder - is het project inmiddels afgerond. Jaspers: "We zetten op dit moment de stap richting de markt en doen daarvoor op dit moment pilots met ondermeer Rijkswaterstaat." Wat MACH onderscheidt van andere camerasystemen die langs de rijkswegen staan, is dat de camera is voorzien van software die de beelden analyseert. "Dat is belangrijk, want op dit moment beoordelen menselijke operators de camerabeelden. Dat is tijdrovend."

Inzetbaar op veel locaties

Daarnaast is MACH zo ontwikkeld dat de apparatuur inzetbaar is op veel locaties. "Met de huidige camera’s is dat lang niet overal mogelijk omdat bijvoorbeeld elektriciteit ontbreekt óf omdat er niet voldoende bandbreedte is om grote bestanden door te zetten. De hard- en software die wij ontwikkelden verbruikt weinig stroom, waardoor aansluiting op het elektriciteitsnetwerk geen vereiste is. Bovendien zet de software de camerabeelden ter plekke om in bruikbare data die eenvoudig te verzenden is via een draadloos 2G of 3G netwerk."

Steeds stapje verder

De kennis van ViNotion zit vooral in het vertalen van dynamische beelden in bruikbare data. "Daar willen we steeds een stapje verder in gaan. Nu meten we onder andere de verkeersdrukte, de snelheid en kunnen we de voertuigen classificeren naar bijvoorbeeld vrachtwagens of personenauto’s op de weg. Dat is bruikbare informatie voor Rijkswaterstaat. Wij leren de computer deze voertuigen te herkennen."

Doorontwikkeling

Buiten de scope van MACH, maar wel een interessante doorontwikkeling, is het project waar ViNotion zich nu mee bezighoudt. "Met de Landelijke Eenheid van de politie willen we MACH nog geavanceerder maken. Door visuele herkenning van het merk en model van de auto’s te koppelen aan de gegevens die bij de RDW bekend zijn over het kenteken, kunnen we mogelijk voertuigcriminaliteit aanpakken."