Persoonlijk rijadvies levert flinke besparing op

Meer artikelen
Banner Dation Greenstar WBSO header

Het programma GreenStar van Dation is een trainingsprogramma om het rijgedrag van chauffeurs te verbeteren en bewustwording te creëren. Door te meten hoe auto’s gebruikt worden, beperken bedrijven het brandstofverbruik, de slijtage en schadelast van hun vervoersmiddelen.

Het programma leverde vorig jaar een besparing van 250 ton CO2 op. Het werd ontwikkeld met steun van de WBSO en onderscheidt zich met de tips die de chauffeur krijgt: deze zijn niet statisch maar op maat.

Anticiperen op vorderingen

Hans Schaap startte Dation al tijdens zijn studie. "We ontwikkelden een administratiepakket voor rijscholen en constateerden dat progressie in rijlessen weinig zichtbaar was. Iedere week werd - bij wijze van spreken - hetzelfde rondje gereden. Dat was voor ons aanleiding om een pakket te ontwikkelen gericht op een andere lesmethode. Leerlingen krijgen via een app samenvattingen van hun laatste les en de instructeur kan door de informatie die hij krijgt op zijn telefoon of tablet anticiperen op de vorderingen", vertelt Schaap.

Advies op maat

Daarnaast ziet Schaap dat het rijgedrag verandert. Meer dan mensen vaak beseffen. "De elektrische auto is in opkomst, deelauto’s zijn steeds populairder en de zelfrijdende auto is dichterbij dan vaak wordt gedacht. Het duurt niet meer lang voordat we de auto op dezelfde wijze gaan besturen als een piloot een vliegtuig", schetst hij een toekomstbeeld. Die gedragsveranderingen waren een opmaat voor de ontwikkeling van GreenStar.

Rijprofiel chauffeur

"Datagegevens van het rijgedrag zijn inmiddels gemeengoed", zegt Schaap. "En ook software die inspeelt op positieve gedragsverandering is voorhanden. Nadeel is echter dat het meestal een eenheidsworst is. En dat terwijl zelfs twee taxichauffeurs niet vergelijkbaar zijn. Het is een wezenlijk verschil of iemand op de Schipholtaxi rijdt of rolstoelers vervoert. Bij de software die wij ontwikkelen, sluiten de adviezen aan op het rijprofiel van de chauffeur."

Besparing

Dat je door het rijgedrag in de gaten te houden flink kunt besparen, wijzen de cijfers uit. "In 2015 is er 32 miljoen kilometer gereden met deze software, dat leverde een besparing van 250 ton CO2 op, het equivalent van de CO2-uitstoot van zo’n 40 huishoudens in Nederland."

Overheidssteun

Schaap vertelt dat ondersteuning van de overheid en de WBSO erg belangrijk zijn voor zijn bedrijf. "We werken met 25 mensen waarvan 15 ontwikkelaars. Zonder WBSO had ons bedrijf er niet zo voor gestaan als vandaag. De tegemoetkoming in de ontwikkelkosten stelden ons in staat één fulltime ontwikkelaar extra aan te nemen."

Waardevolle contacten

Maar ook op andere manieren voelt Schaap zich gesteund door de overheid. "Zo zijn we meegereisd met de klimaattrein naar Parijs, waar we veel waardevolle contacten opdeden, en namen we deel aan het Climate KIC-programma van de EU. Daarnaast sluiten we aan bij programma’s als Beter Benutten, Spitsmijden en Hotpots in de stad."

Service menu right