Pionieren in IJmuiden

Meer artikelen
Energielabel utiliteitsbouw

Het expertteam Eigenbouw van RVO.nl werkt al 5 jaar in opdracht van het ministerie van BZK aan de promotie van zelfbouw. En met succes; eigenbouw of particulier opdrachtgeverschap is steeds vaker een structureel onderdeel van woningbouwprogramma’s. Het team ondersteunt gemeenten in de opzet en uitwerking van eigenbouw-beleid.

Het aantal bouwprojecten door particulieren neemt, mede door het aangepaste Bouwbesluit, flink toe. En in de markt zijn meer vrije kavels beschikbaar. Zo ook in IJmuiden, wethouder Ronald Vennik maakt zich in de gemeente Velsen sterk voor eigenbouw. Hij geeft hierop zijn visie.

Eigen huis bouwen

“Het bouwen van je eigen huis appelleert aan allerlei menselijke behoeften. Dan heb ik het niet alleen over de piramide van Maslow waarin veiligheid en zekerheid, lees een dak boven je hoofd, de basis vormen. Het gaat ook om autonomie, scheppen, creëren en simpelweg met je handen bezig zijn. Toen we klein waren bouwden we tenten van ons beddengoed. Toen we ouder werden hutten. We lieten ons leiden door wat we zelf mooi en functioneel vonden met aandacht voor kwaliteit. Niet te zuinig met spijkers dus. Want ook als het regent en waait wil je in je hut kunnen spelen. Zo’n hut moet staan als een huis.

In 1865 streken de kanaalgravers neer in Velsen. In de buurt van De Breesaap, een buurtschap midden in de duinen. Door hard werken hebben zij het Noordzeekanaal gegraven. Noodgedwongen bouwden ze provisorische onderkomens, maar wel goed genoeg om de elementen te weerstaan. Want aan de kust gaat het er soms rauw aan toe. Hiermee legden zij mede de basis voor IJmuiden als onderdeel van de gemeente Velsen.

Zo’n 150 jaar later willen we het in IJmuiden mogelijk maken om zelf je eigen huis te bouwen: vanaf de grond of als kluswoning in een bestaand pand. We zijn niet de eerste gemeente waar dat mogelijk is; wel een van de leukste natuurlijk. Met zoveel mogelijk vrijheid en onder betere omstandigheden dan de eerste kanaalgravers. Bouwen in vrijheid betekent natuurlijk ook verantwoordelijkheid nemen en dragen voor het eindresultaat.

Zelfbouw werkt verbindend

Zelfbouw werkt ook verbindend. Als gemeente hebben we hulp gehad van het Expertteam Eigenbouw in de persoon van Hans Sparreboom. Hij deelde zijn Haagse ervaringen met ons. Zelfbouwen betekent hulp vragen, deskundigheid delen en samen aanpakken. Ook dat past bij IJmuiden. Tot slot nog even terug naar Maslow: je eigen huis bouwen is echt een prachtige vorm van zelfontplooiing,” aldus Vennik.

Expertteam Eigenbouw

Gemeenten die ook een start willen maken en op zoek zijn naar expertise, kunnen terecht bij het Expertteam Eigenbouw. Onder leiding van de Haagse oud-wethouder Marnix Norder staat een toegewijd team klaar. In het Jaarverslag Eigenbouw 2014 (bij 'Download') leest u meer over de verschillende vormen van particulier opdrachtgeverschap en de activiteiten van het Expertteam.

Service menu right