Plasticrecycling naar een hoger niveau | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Plasticrecycling naar een hoger niveau

Meer artikelen

We worden steeds bewuster van onze honger naar plastic. En van de nadelige impact van plastic op het milieu. Stiphout Plastics deelt de zorgen daarover. Daarom pioniert dit recyclingbedrijf met een duurzame techniek om plastic afval beter en schoner te scheiden.

De DEI-subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bracht een financiële stimulans. "We kunnen de techniek nu breder inzetten. En de wereld een beetje beter maken."

Plastic scheiden is ingewikkeld

Slechts 7% van het plastic in Nederland wordt op dit moment van gerecycled materiaal gemaakt. Waarom zo weinig? "Omdat plastic recyclen grote uitdagingen met zich meebrengt", aldus Eline Stiphout, CEO van Stiphout Plastics."Zo bevat de dagelijkse aanlevering van huishoudelijk plastic die wij van afvalsorteerders krijgen veel verschillende soorten plastic. Het scheiden daarvan is technologisch ingewikkeld. Ook is het plastic vies; het moet schoongemaakt worden en dat kost veel energie. Daarom werd plastic tot voor kort meestal verbrand – met veel CO2-uitstoot als gevolg."

Installatie ontwikkelen

"Wij geloofden dat het scheiden en schoonmaken van plastic makkelijker kon", vertelt Stiphout. "Dus ontwikkelden we daar zelf een innovatieve installatie voor". Hoe de techniek achter deze installatie werkt? "In 'drijf-zinkbaden' wordt plastic van elkaar gescheiden. We maken hierbij gebruik van water met variabele viscositeit en dichtheid. Zo bepaalt de dichtheid van de materialen wat er met de materialen in de baden gebeurt; sommige plastics zinken, andere drijven. Voor dit proces gebruiken we een zelfontwikkeld scheidingsmiddel. Het resultaat is dat een vervuilde restfractie nu wél goed gereinigd wordt. En dat het vervolgens wordt gescheiden in zuivere plasticstromen."

CO2-uitstoot besparen

Stiphout Plastics ontwikkelde haar nieuwe technologie samen met TUSTI, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven. Stiphout: "De installatie – nu al operationeel – is energiezuiniger dan conventionele reinigingsprocessen. Het plastic wordt dankzij de nieuwe installatie niet alleen schoner, er blijft ook minder vocht aan de plasticdeeltjes hangen. Dat vochtpercentage was 3%, nu is dat nog maar 0,5%. En hoe droger je plastic, hoe makkelijker het te bewerken is. Het smelten van plastic gaat bijvoorbeeld veel beter met weinig vocht. Al met al leiden de procesverbeteringen tot een besparing van 3,4 ton CO2 voor elke ton plastic die we verwerken."

Adviesbureau inschakelen

Voor de aanvraag van de DEI-subsidie schakelde Stiphout een adviesbureau in. "Zij namen ons veel werk uit handen", vertelt ze. "We moesten wel echt een innovatief project indienen, dat bovendien een substantiële CO2-besparing zou opleveren." Wat ze bedrijven aanraadt die aan deze criteria voldoen? "Zorg ervoor dat de aanvraag die je indient waterdicht is. Je moet er inschattingen, planningen en verantwoordingen instoppen voor de komende 5 jaar."

Meer weten?

DEI+: Circulaire economie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.