Pluimveehouder De Groot stookt met biomassa het voordeligst

Meer artikelen
Pluimveehouder de Groot

Maatschap De Groot maakte een groeispurt. In korte tijd breidde de Groningse boerderij uit van 100.000 naar 305.000 vleeskuikenplaatsen. "Met de nieuwe biomassaketel hebben we voldoende capaciteit om de stallen warm te stoken”, zegt mede-eigenaar Erik de Groot. “We hebben er praktisch geen omkijken naar." 

"Mijn vader had hier in de jaren ’90 al een houtkachel staan, gekoppeld aan een warmtenet", vertelt De Groot. "Er ging afvalhout in, dat was gratis. Enkele jaren geleden kochten we een nieuwe kachel die we zelf inbouwden. Maar die functioneerde onvoldoende. De capaciteit was na de uitbreiding van ons familiebedrijf te klein. Bovendien waren we er 20 uur per week aan kwijt. Zonde."

Biomassaketel van 990 kW

De Groot ging op zoek naar een nieuwe ketel. “Een gasgestookte ketel bleek alleen al door de investering in gasleidingen erg duur. Ik ging me daarom uitgebreid oriënteren op een biomassaketel. Ik kwam uit op een ketel met een vermogen van 990 kW. Voldoende om 14.000 m2 stallen te verwarmen. Ook op piekmomenten waarbij de staltemperatuur moet oplopen tot 36 ºC. Daarnaast is de ketel onderhoudsarm."

Goede leverancier van biomassa

Een ander voordeel van de ketel is dat het alle soorten houtige biomassa aan kan. “Omdat we continu warmte moeten leveren, hebben we ook een leveringsgarantie nodig. Daar hebben we onze leverancier van biomassa op geselecteerd. Natuurlijk ook op de kwaliteit van het hout. Dat is misschien nog wel belangrijker dan een scherpe prijs.”

Ondersteunende regelingen

De Groot wekt ook duurzaam stroom op voor de eigen bedrijfsprocessen. ‘Daarvoor hebben we zonnepanelen laten plaatsen, met de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie. Van die regeling maken we ook gebruik bij het opwekken van warmte met biomassa. En de investering in de ketel kregen we rond dankzij de fiscaal aantrekkelijke condities van de MIA\Vamil. Het helpt om je terugverdientijd te verminderen.”

Tips

De terugverdientijd moet je helder voor ogen hebben voordat je investeert in biomassa, stelt De Groot. "Je kunt daarbij niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Kies liever voor een duurdere, betrouwbare ketel, want je moet er zo’n 25 jaar mee door. En kijk goed welke ketel bij je past. Ik ben vaak weg, en wil een ketel die geen storingen heeft en op afstand bestuurbaar is. Daar zit een prijskaartje aan vast, maar daar heb ik geen dag spijt van gehad.”

Service menu right