Pluimveehouder met een duurzaam modelbedrijf

Meer artikelen
Koeien in een weiland met molen op achtergrond

Pluimveehouderij Dick Schieven is een duurzaam modelbedrijf in de sector. Zijn stallen met een totale oppervlakte van 10.000 m2 zijn in 10 jaar tijd bijna energieneutraal. Het elektraverbruik halveerde bijna. Het gasverbruik is nul. De CO2-uitstoot verminderde met 100.000 kilo.

Dick Schieven: "Het is goed voor je bedrijf én voor het imago van de sector." Hij was er vroeg bij. In 1997 plaatste hij al energiezuinige lampen en ventilatiesystemen in zijn stallen. In 2008 volgde de geautomatiseerde houtgestookte cv-installatie van 500 kW. Deze draait op gehakseld hout van het landschapsonderhoud uit de omgeving. In 2010 volgde 700 m2 aan zonnepanelen. In 2012 installeerde het bedrijf een warmtepomp, een warmte/koudeopslag en een warmteterugwinningssysteem. "Alleen op voerefficiëntie valt nog bedrijfswinst te behalen."

Energie besparen

"Door simpele aanpassingen van verlichting en ventilatiesystemen kun je al gigantisch veel energie beparen en dus ook kosten", verklaart Schieven. "Voordat we de houtkachel installeerden, hadden we ons gasverbruik al gehalveerd. Ons elektraverbruik was van 250.000 kilowatt per jaar naar 150.000 verminderd." De houtkachel bracht het gasverbruik terug naar nul. "Het kleine beetje wat we nu nog aan energie gebruiken, wekken we zelf op met zonnepanelen."

Warmte/koudeopslag

Toen Schieven in 2012 zijn stallen uitbreidde met 4.000 m2 installeerde hij de warmtepomp. Deze verwarmt de stal en slaat met warmte/koudeopslag de overtollige warmte of koude op. Een luchtwasser zorgt voor een zo laag mogelijke uitstoot. Dit is ook een warmteterugwinningssysteem. "Met deze combinatie van duurzame voorzieningen besparen we 60% energie tegenover een traditionele stal."

Onwetendheid

Als ondernemers niet duurzaam ondernemen, is dat vooral onwetendheid, meent Schieven. Zelf verzamelde hij veel kennis en advies. In 2009 deed hij mee aan het door de overheid gesubsidieerde project Boer en Klimaat. De Wageningen Universiteit leverde de kennis en input. "Hierdoor begonnen er bij mij ideeën te borrelen. Hulp bij die eerste stap zonder dat er meteen een hoog uurtarief aan hangt, is heel belangrijk."

Overheidsstimulering

De financiële ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken via RVO.nl deed de rest. "Wij deden dat met het fiscale voordeel van de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor de warmte-koudeopslag. De Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) gebruikten we voor de houtkachel. De terugverdientijd is 8 tot 9 jaar in plaats van 15 jaar. Subsidies geven bovendien vertrouwen aan de banken om te financieren", zegt Schieven.

Energie opwekken

Inmiddels levert de pluimveehouder ook (grondstof voor) hernieuwbare energie aan derden. In mei 2016 liet hij 441 zonnepanelen plaatsen. Ze voorzien zowel zijn eigen bedrijf als de coöperatie Zonnig Zieuwent van energie. De 2000 ton mest van zijn 130.000 vleeskuikens brengt hij naar de biomassacentrale in Moerdijk. Daarmee voorzien ze 300 huishoudens van energie. Schieven: "Iemand moet zijn nek uitsteken en besluiten: ik doe het! Dan volgt de rest vanzelf. Want de meesten boeren willen wel, maar weten niet wat en hoe."

Service menu right