Produceren in Maleisië: "The best value for money" | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Produceren in Maleisië: "The best value for money"

Meer artikelen

BE Semiconductor Industries NV (BESI) ontwikkelt voor eindklanten en contractors assemblageprocessen en -apparatuur voor de productie van halfgeleiders voor vele markten, zoals elektronica, mobiel internet, computing en automotive. We praten met Henk Jan Jonge Poerink, Senior Vice President Global Operations BESI en Managing Director BESI AsiaPacific.

Waarom koos BESI voor Maleisië?

"In 1990 startten wij hier met een klein verkoopkantoor en een warehouse met reserveonderdelen, omdat een aantal van onze klanten zoals Intel in Maleisië productielocaties had. Op een gegeven moment kwamen er verzoeken of wij niet ook ter plaatse bepaalde bewerkingen konden uitvoeren. Toen is er een kleine werkplaats gekomen. Die zijn we vervolgens gaan uitbreiden."

Jonge Poerink is zelf werkzaam in Maleisië sinds 2010, het punt waarop BESI er fors uitbreidde. Als redenen om juist hier uit te breiden, noemt hij de goede beheersing van de Engelse taal, de constructieve samenwerking met de Malaysian Investment Development Authority (MIDA), de moderne infrastructuur, en de aanwezigheid van schoon water, dat BESI nodig heeft voor haar bedrijfsprocessen. "Als je in Azië wilt gaan produceren, dan is Maleisië duurder dan Vietnam, maar goedkoper dan Singapore. Wat mij betreft, toen en nu, biedt het land alles overziend de "best value for money", zegt hij.

Wat moet je echt regelen als je wilt ondernemen of je bedrijf wilt vestigen in Maleisië?

"Ongeacht de bedrijfsvorm die je kiest, heb je altijd minimaal twee Maleisiërs nodig in je board of directors. MIDA en ook commerciële organisaties bieden 'board memberships' aan als dienst. Financiering, zoals een krediet bij een bank is niet gemakkelijk te verkrijgen als je geen Maleisiër bent."

Welke papieren heb je nodig om zaken te doen in Maleisië?

Jonge Poerink: "Dat is natuurlijk bij export afhankelijk van het product. Maar in elk geval moet je je bij vestiging in Maleisië registreren voor de Sales and Service Tax, een niet-terugvorderbare belasting die in de plaats is gekomen van de btw. Heb je een vergunning als 'Licensed Manufacturing Warehouse', dan betaal je geen importheffing."

Wat moet je absoluut niet doen in Maleisië of juist wel?

"Ik zou zeggen, probeer discussie over religie en politiek te vermijden en begin daar zeker niet zelf over. Wij Nederlanders hebben vrij snel een mening over iets, maar je doet er goed aan die niet te geven. Wat dan wel? Maleisiërs zijn best nieuwsgierig naar jou als persoon. Vragen hoelang je er al bent, of je getrouwd bent, kinderen hebt enzovoort. Dat is dus een prima gespreksonderwerp.

"Wat je ook niet moet doen, is je geduld verliezen. Soms kunnen dingen hier langer duren dan je in Nederland gewend bent. Maar als Maleisiërs het serieus menen, dan komt het met je business deal wel goed. Op het moment dat je echt iets wilt horen, moet je even bellen. Maar onderschat ook niet het belang van WhatsApp als zakelijk communicatiemiddel."

Wat valt er tegen of mee aan ondernemen in Maleisië?

"Starten met zakendoen of vestigen is relatief gemakkelijk. De Maleisische overheid bevordert het ondernemerschap. Waar je op stuit is dat het Nederlandse productiviteitsdenken en efficiency, in Azië niet altijd op dezelfde manier worden gezien. Daar moet je dus bij je werknemers aan werken, dat ze productiever worden. In Maleisië weet men gelukkig zelf ook wel dat de productiviteit omhoog moet, om als land concurrerend te blijven."

Heeft u wel eens assistentie gehad van de Nederlandse ambassade?

"Uiteraard is er een goede samenwerking met de ambassade. Ik beperk het tot 'zakelijke assistentie'. Zij hebben destijds via informele kanalen onze aanvraag voor belastingontheffing ondersteund. En ook in praktische zin wel obstakels uit de weg geruimd, zoals toen er problemen waren met lange betalingstermijnen door Chinese klanten van ons, die ook niet in de lokale valuta – de ringgit – betaalden. De ambassade organiseert verder bijvoorbeeld in samenwerking met de Malaysian Dutch Business Council events die nuttig zijn voor ons. Ik ben erg tevreden over de actieve rol van opeenvolgende ambassadeurs en hun staf."

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.