Service menu right

Profiel van een uitvinding

Meer artikelen

Veel productieapparatuur in de voedingsindustrie is gemaakt van roestvaststaal (RVS). Met name in deze sector is het van groot belang de apparatuur goed schoon te maken. Kalfsvel Metaalcoating ontwikkelde een product waarmee RVS eenvoudiger én grondiger schoon te maken is. Eigenaar Cees Kalfsvel staat op het punt om deze uitvinding in de markt te zetten. Maar eerst denkt hij na over het beschermen ervan.

Octrooicentrum Nederland – onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) – is hiervoor zijn eerste aanspreekpunt.

"We brengen een profiellaag aan op het oppervlak", legt Cees Kalfsvel uit. "Dat moet niet te glad en niet te ruw zijn. Is het oppervlak te glad, dan blijft viezigheid eraan vastkleven. Maar is het te ruw, dan gaat er vuil in de holtes zitten. Het profiel dat wij met deze RVS Food Grade Finishing aanbrengen, zit er precies tussenin. Je kunt 't het best vergelijken met een laag golfballetjes, maar dan microscopisch klein. Het vuil kan hierdoor eenvoudiger weggehaald worden."

De uitvinding behoorde oorspronkelijk niet tot de producten van het bedrijf. "Toen een klant vroeg of we dit voor hem konden maken, zijn we gestart met ontwikkelen. Na behoorlijk wat experimenteerwerk vonden we de juiste methode. Wij blij, en de klant blij. En vervolgens steeg de vraag. Dus wilden we het graag groter in de markt zetten."

Hulp Octrooicentrum

Voor Kalfsvel het product in de markt zet, wil hij er octrooi op aanvragen, om zo zijn uitvinding te beschermen. Daarom kregen zijn klanten alleen het eindresultaat te zien, maar de benodigde apparatuur en middelen hield hij geheim. Want als je een octrooi aan wil vragen, moet de uitvinding tot de octrooiaanvraag geheim blijven. Vervolgens zocht hij onafhankelijke informatie. "Met hulp van Octrooicentrum Nederland zocht ik uit wat de verschillende beschermingsmogelijkheden zijn. Zij bekeken voor me wat er al in de octrooidatabanken staat op dit gebied. Daarnaast kreeg ik een lijst van bedrijven die me verder konden helpen bij mijn innovatie."

Meerdere beschermingsvormen

"Samen met Octrooicentrum Nederland ging ik voor ieder onderdeel van mijn uitvinding opnieuw na hoe ik dit het best kon beschermen", vertelt Kalfsvel. "Voor het ene onderdeel bleek de handigste oplossing een bedrijfsgeheim. Voor een ander kon ik octrooi aanvragen. Bijvoorbeeld op de tank waar het profielmengsel in zit. Net als het mondstuk van de speciaal ontwikkelde straalspuit waarmee we het profiel aanbrengen."

"Het medium waarmee ik straal, dat laat ik liever een bedrijfsgeheim. De samenstelling is namelijk lastig te achterhalen, en een octrooiaanvraag wordt openbaar gemaakt. Een 3e optie is om slimme afspraken te maken met samenwerkingspartners. Met een aantal partners ben ik nu in gesprek over de mogelijkheden. Dat wordt dus nog vervolgd."

"Samen met Octrooicentrum Nederland ging ik voor ieder onderdeel van mijn uitvinding opnieuw na hoe ik dit het best kon beschermen."

Meer weten?

Heeft u ook een technische uitvinding? U kunt kosteloos langs bij Octrooicentrum Nederland om onder geheimhouding de beschermingsmogelijkheden te bespreken. Kijk op onze webpagina Octrooien voor informatie en raadpleeg onze octrooiagenda voor gratis workshops.