Project Match2Work brengt bedrijven en studenten in contact | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Project Match2Work brengt bedrijven en studenten in contact

Meer artikelen

Ondernemerschap en ondernemendheid zijn belangrijke vaardigheden die jongeren het liefst al jong moeten leren. Maar vind daar nog maar eens een gaatje voor in het toch al bomvolle onderwijsprogramma van scholen. "Je hebt hiervoor de juiste materialen, mindset en netwerk nodig", weet oud-docent voor het voortgezet onderwijs, Sylvia Bakker.

Het project Match2Work van haar bedrijf ProDiCo koppelt bedrijven, die leerlingen willen betrekken bij een casus, aan scholen en docenten die ondernemerschap en ondernemendheid een plek willen geven in het lesprogramma. Dat kan al vanaf 8 lesuren, maar het kan ook worden uitgebreid tot profielwerkstuk.
Bakker, die al jaren bezig is om ondernemerschap de klas in te krijgen, zag dat het zowel voor scholen als ondernemers moeilijk is om elkaar te vinden. "Bedrijven vinden het moeilijk om in contact te komen met het onderwijs. Docenten aan de andere kant hebben vaak het gevoel dat zij vast zitten in het curriculum."

Win-win-win-situatie

Deze samenwerking tussen ondernemers, docenten en leerlingen levert volgens Bakker een win-win-winsituatie op. "Het belangrijkste is dat er actuele kennis uit het bedrijfsleven in het onderwijs komt. Zo komen ondernemers vroeg in contact met leerlingen, wat belangrijk is als ze straks in hun eigen omgeving willen gaan werken."
Deelnemer André Hundman van Vitasys: "Ik vind het maatschappelijk van belang om iets te doen voor het onderwijs. En het levert mooie input: we hebben een case over circulaire laptops ingebracht, waar leerlingen over meedachten."

Jongeren ontdekken wat ze leuk vinden

Een ander winstpunt is dat docenten hun leerlingen binnen het bestaande curriculum meer vrijheid kunnen geven om een eigen weg te kiezen. "Leerlingen kunnen echt ontdekken wat zij leuk vinden, omdat ze meedenken met het bedrijf en alle functies zien", weet Bakker.
"We hadden bijvoorbeeld laatst een casus van een laboratorium waarvoor de leerlingen een marketingplan moesten maken. Die leerlingen vonden echter het labwerk zo leuk, dat ze uiteindelijk dat zijn gaan doen." Voor het betrokken bedrijf is dat ook mooi, want zij leren wat jongeren boeit, en hoe je hen aan je bindt.

Project Match2Work breidt uit

In de regio's West-Friesland en Alkmaar werkt het project dit jaar met 25 docenten, 36 bedrijven en 260 leerlingen. "Nu de pilotfase voorbij is, streven we naar uitbreiding naar de regio's Purmerend, Groningen/Drenthe, Amersfoort/Utrecht, Amsterdam/Haarlem en Den Haag/Rotterdam", aldus Bakker. Het project krijgt een bijdrage vanuit het O2LAB-programma voor verdere uitrol. O2LAB stimuleert ondernemerschapsonderwijs omdat dit bijdraagt aan het ondernemender maken van studenten, scholieren en werkenden. De samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven staat daarbij centraal. Lees ook het artikel 'Match2Work brengt de praktijk naar school' dat onlangs verscheen.

Ook aan de slag met ondernemend onderwijs

Wilt u net als project Match2Work ook actief bezig met ondernemerschapsonderwijs? Lees dan meer over het programma O2LAB.

Bent u ondernemer en wilt u in contact komen met docenten en leerlingen/studenten in uw regio? Neem dan contact op met project Match2Work.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.