Raam, zonwering en energie opwekken ineen

Meer artikelen
FotoSmartEnergyGlass

Glasrijke gevels zijn populair. Eén nadeel: hoe voorkom je dat het binnen te warm wordt, zónder de gevel te ontsieren met zonwering? De Eindhovense start-up Peer+ ontwikkelde de oplossing: Liquid Crystal Windows.

Een nadeel van veel glas in de gevel is dat het gebouw opwarmt. De Eindhovense start-up Peer+ ontwikkelde als oplossing Liquid Crystal Windows: glas dat zon weert én energie opwekt. Het Duitse wetenschaps- en technologiebedrijf Merck vond dit zo’n goed idee dat het Peer+ halverwege 2014 overnam.

Vloeibare kristallen

Liquid Crystal Windows bestaan uit dubbel glas met daartussen een laagje vloeibare kristallen. Deze zorgen dat het glas transparant of juist donker wordt. Applicatiespecialist Jasper van den Muijsenberg van Merck: “Daardoor kun je transparantie creëren zonder zonwering. Net als bij traditionele buitenzonwering is het binnen zo’n 7 à 8 graden koeler."

Energie opwekken

Het is mogelijk om de zijkant van het glas uit te rusten met PV-strips die het opgevangen licht omzetten in elektriciteit. De energie die nodig is voor de bediening, wekt het glas dan zelf op. Van den Muijsenberg: "Om de eerste marktintroductie niet te complex te maken, gaan we het glas eerst leveren zonder deze PV-techniek. In de toekomst willen we het glas zowel met als zonder PV-strips leveren."

Energie-innovatiesubsidie

Peer+ ontving diverse subsidies van het ministerie van Economische Zaken via RVO.nl. Adviseur Bert Janson van RVO.nl: "Liquid Crystal Windows gebruiken op een slimme manier zon-PV om energie-intensieve airconditioning te vermijden. Energiebesparing en betere inpassing van zonne-energie dragen bij aan de doelstellingen van het Energieakkoord. De nieuwe regeling Demonstratie Energie Innovatie (DEI) stimuleert zulke energie-innovaties."    

Investeerders trekken

"Subsidies zijn zeker in de beginfase ontzettend belangrijk", zegt Van den Muijsenberg. “Daardoor konden we de eerste onderzoeken en prototypes financieren. Het helpt enorm om in gesprekken met investeerders een werkend product te kunnen laten zien. Dat neemt een hoop onzekerheid weg."

Het volledige artikel verscheen in Architectuur NL 1/16

© Merck / foto: Ingmar Kurth

 

Service menu right