Restaurant bespaart energie voor volgende generatie | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Restaurant bespaart energie voor volgende generatie

Meer artikelen

In het centrum van Hilversum is Italiaans restaurant Tiramisu by George al ruim 25 jaar een begrip. Ondanks het groeiend aantal bezoekers rijzen de energiekosten niet de pan uit. Door de informatieplicht energiebesparing neemt eigenaar George Hummen energiebesparende maatregelen. "Maar misschien meer nog voor de generatie na ons. Dat is ook mijn plicht."

Net als veel andere restaurants moet Tiramisu energiemaatregelen nemen. Dit geldt voor alle bedrijven of instellingen die jaarlijks vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) verbruiken. Het verbruik bij Tiramisu zit vooral in de keuken. "En in de zomer komt daar de airco bij", zegt Hummen. "Hoewel we die pas aanzetten als het echt nodig is."

Besparen op verlichting

De energiebesparingsplicht zet ondernemers als Hummen aan om maatregelen te nemen met een terugverdientijd tot 5 jaar. Via het eLoket van RVO rapporteren ze deze maatregelen. Tiramisu pakte de verlichting aan. "We hebben flink geïnvesteerd in ledverlichting en in de toiletgroepen zit slimme verlichting. De lampen gaan pas aan als er iemand is. Dat willen we in de nabije toekomst ook in andere ruimten hebben."

Elektrisch koken

In de keuken kunnen energiemaatregelen indruisen tegen de gebruiken in de horeca. "Het is een kwestie van apparaten uitzetten als je ze niet gebruikt. En gerechten niet warm houden maar uit de koude stand opwarmen", vertelt Hummen. Een grotere uitdaging is het gasloos koken. "Als kok wil je een vlam zien. Maar dat zal toch moeten veranderen. Met zonnepanelen op ons dak zou elektrisch koken mogelijk zijn."

Toekomst van de aarde

Hummen haalt de jaarrekening van Essent erbij. Ondanks omzetgroei krijgt hij geld terug. Het was dezelfde energieleverancier die hem wees op de informatieplicht. Voor Hummen is het vanzelfsprekend zich eraan te houden. "Niet alleen om geld te besparen. Het gaat ook om de toekomst van onze aarde. Steeds meer gasten vragen naar hoe duurzaam we werken. We dragen een steentje bij door hier jaarlijks een bedrag voor vrij te maken."

Meer weten?

  • Informatieplicht energiebesparing
  • Tiramisu by George
  • De gemeente Hilversum is actief met het toezicht op en handhaving van de energiebesparingsplicht en informatieplicht. Douwe Schelling, inspecteur milieu van de gemeente Hilversum, vertelt hoe hij het aanpakt. Hij gaat op bezoek bij restaurant Tiramisu by George.
    Bekijk de video over toezicht en handhaving bij Tiramisu.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.