Robots in duurzaam productieproces mede dankzij WBSO

Meer artikelen
Veren voor trailers en trucks

VDL Weweler produceert paraboolveren voor trailers en trucks. Maar de veerkracht in van het bedrijf zit ook in hun innovatiekracht. Zo is het productieproces sterk geautomatiseerd en verduurzaamd. Met constante steun van de WBSO-regeling.

"Daar maken we al 20 jaar dankbaar gebruik van", zegt directeur Dick Aalderink. Sinds 3 jaar is VDL Weweler actief op een hightech-locatie in Apeldoorn. Hier zijn robots diep geïntegreerd in het productieproces. En met succes. "Een robot kan zeer constant handelingen verrichten voordat het materiaal te veel is afgekoeld. Bovendien veroorzaken robots relatief weinig storingen", zegt Aalderink.

ICT als kerncompetentie

Het innovatieve productieproces heeft een lange voorgeschiedenis. "10 jaar geleden gingen we na hoe onze ideale fabriek eruit zou zien. Elementen daarvan hebben we beetje bij beetje ingevoerd. Dat kwam neer op automatisering. ICT is inmiddels zo verweven met ons specifieke productieproces, dat we die kennis nu in huis hebben. Naast het maken van veren is automatisering onze voornaamste competentie."

45% energiebesparing

"Uitgangspunt voor de ideale fabriek was ook om zo min mogelijk energie te verbruiken", zegt Aalderink. "Zo warmen we het materiaal maar eenmaal op en niet meer tussentijds. Ook gebruiken we een zoutbad om materiaal te harden in plaats van olie. Het is niet brandgevaarlijk, er komt geen verbrandingsuitstoot meer vrij en met zout kun je meerdere materiaalstructuren creëren. Alle warme vervormingstappen zijn aaneen gekoppeld. Het levert een energiebesparing op van 45%. De restwarmte uit de koeltoren gebruiken we deels voor de vloerverwarming van onze logistieke ruimten en magazijnen."

WBSO is consistent

Vanwege de energiebesparende maatregelen kon VDL Weweler gebruikmaken van de Energie Investeringsaftrek (EIA). "Maar ook zonder subsidie investeren we in duurzaamheid en innovatie. De enige constante regeling bij ons is de WBSO. Daarvan maken we al 20 jaar dankbaar gebruik. Prettig is dat je op deze regeling kunt rekenen; het is een consistente subsidievorm. En daarmee een vast onderdeel van onze R&D. Bovendien dwingt de WBSO je na te gaan waar je de ontwikkelcapaciteit op inzet. Het geeft je innovatieve werkzaamheden focus. We richten ons nu bijvoorbeeld op productinnovatie. Want met nieuwe productieprocessen kunnen we veren maken met andere eigenschappen en functionaliteiten. Ook daar kan de WBSO ondersteuning in bieden."

Ook bezig met innovatie voor de toekomst?

Wilt u net als VDL Weweler profiteren van de voordelen van de WBSO? Vraag zelf eenvoudig WBSO aan voor uw R&D-project.

Service menu right