Ruim 800 zonnepanelen en een houtkachel

Meer artikelen
Wicherson - Biomassaverbrandingsinstallatie

Van zonnepanelen tot een houtkachel. Houthandel Wicherson in Steenwijk omarmt het allemaal. "Duurzaamheid moet in je zitten. Subsidie is daarbij een welkome steun in de rug."

Op de daken van het bedrijf liggen ruim 800 zonnepanelen. "We gebruiken ze voor de energievoorziening van ons productieproces", zegt eigenaar Wirt Groen. Het afgelopen jaar wekte Wicherson daarmee 203.000 kWh op. "Dat is ongeveer tweederde van onze energievraag."

Restmateriaal gebruiken

De zonnepanelen zijn slechts 1 voorbeeld van Wicherson’s duurzame bedrijfsvoering. "We zijn tegen verspilling", zegt Groen. "Als we boomstammen verzagen, willen we zo veel mogelijk van dat materiaal benutten. Ook het restmateriaal. Dat stoppen we in onze biomassaverbrandingsinstallatie.

Met de energie die deze houtkachel oplevert, verwarmen we onze loodsen en droogkamers. Daarmee besparen we 60.000 kubieke meter gas per jaar."

Biomassa installatie

"We kiezen voor biomassa omdat het goed past bij onze industrie en omdat we voor een circulaire economie zijn. Voor de houtkachel hebben we een ruime mate van zaagsel voorhanden. Met een groen imago heb je bovendien een streepje voor bij klanten." Volgens Groen is het belangrijk om de installatie van een houtkachel goed voor te bereiden.

"Overleg van tevoren met je brandverzekering”, adviseert hij. "Zorg daarnaast voor een constante kwaliteit van hout. Daarmee voorkom je verstoringen." Voor extra bedrijfszekerheid kan Wicherson terugvallen op een warmtepomp. "Het is de back-up voor de verbrandingsinstallatie. Maar feitelijk gebruiken we de pomp vooral om te koelen in de zomer."

Intrinsieke drijfveer

Met de duurzame investeringen heeft Wicherson een belangrijk punt bereikt. "We zijn van het gas af", zegt Groen. Voor de duurzame investeringen kreeg Wicherson ondersteuning van verschillende subsidieregelingen. Maar investeren in bijvoorbeeld biomassa doe je volgens Groen niet voor de subsidie.

"Duurzaam ondernemen moet een intrinsieke drijfveer van je zijn. Dan is het fijn dat een regeling als Investeringssubsidie duurzame energie de financiële risico’s deels ondervangt. Veel technologieën lonen nu al. Dat maakt de keuze voor duurzaamheid steeds logischer. Zeker als je beseft dat de markt vroeg of laat eist dat je duurzaam onderneemt."


Meer weten?

Service menu right