Samen bouwen in Blixembosch Buiten

Meer artikelen
Buitenaanzicht Bliksembosch Eindhoven

Mensen die hun eigen droomhuis willen bouwen hebben in Eindhoven verschillende mogelijkheden. In het nieuwbouwproject Blixembosch Buiten waren 4 bouwvelden voor samenbouw beschikbaar. Het Expertteam Eigenbouw ondersteunde dit bouwproject.

De gemeente Eindhoven stimuleert samen bouwen in CPO, collectief particulier ondernemerschap. Zo sluiten vraag en aanbod in de woningbouw beter op elkaar aan. Hierin ontwikkel en bouw je samen met je toekomstige buren.

Eigen droomhuis

"We laten burgers de vrijheid hun eigen droomhuis te bouwen", vertelt Annelies Lammers, gemeente Eindhoven. "Om samenbouwen tot een succes te maken, moeten geïnteresseerden goed weten waar ze aan beginnen. Het CPO-paspoort met kaders en richtlijnen helpt daarbij." De gemeente had al ervaring met eerdere projecten. "We wilden sommige processen verbeteren. Daarom schakelden we het Expertteam Eigenbouw in. Zij hielpen met het verbeteren van de uitgifte en een reële planning. Ook adviseerden ze over de werving- en selectieperiode en het Plan van Aanpak."

Transformatie

Eindhoven stimuleert CPO ook op andere locaties. Bijvoorbeeld bij leegstaand vastgoed. Zo wil een collectief een oud schoolgebouw ombouwen tot appartementen. "Vooral de voorfase van zo’n project is lastig. Bijvoorbeeld om het inschakelen van een architect te financieren", vertelt beleidsadviseur wonen Anke Boonen. "Om zelfbouw te stimuleren ondersteunen we collectieven door het financieren van die kosten in die periode." Dat doet Eindhoven met de lening Opstartkosten. Collectieven kunnen maximaal 6.000 euro lenen tegen een rente van 0,5%. "

Kritische blik geeft vertrouwen

Expert Hans Vos: "Eindhoven heeft het Expertteam gebruikt waar het voor is. Ze vroegen ons mee te kijken. Dat is beter dan een gemeente die zelf het wiel gaat uitvinden. Wij keken kritisch naar de conceptstukken en de subsidiabele kosten en maximale hoogtes van de leningen. Ook maakten we een aantekening bij het toetsen van de financiën van een vereniging. Dat is vreemd omdat een CPO-collectief geen eigen geld heeft. De provincie Noord-Brabant kent ook een stimuleringsregeling voor CPO. Is dat een probleem, mag je die regelingen stapelen? Vragen om even bij stil te staan."

Over enkele maanden betrekken de eerste pioneers in Blixembosch Buiten hun huizen.

 

Service menu right