Samenwerkingsverband ontwikkelt innovatieve warmtetechnieken

Meer artikelen
TIORC Vrieheide voorbeeldwoning innovatieve warmtetechnieken

Acht mkb-bedrijven en de Zuyd Hogeschool in Zuid-Limburg richtten twee jaar geleden het samenwerkingsverband TIORC op met als doel: innovatieve duurzame renovatieconcepten ontwikkelen. Onder meer lage temperatuurverwarming, een warmtepomp, zonnepanelen en infrarood-wandverwarming zijn ingezet.

Een demonstratiewoning en renovatie van 800 woningen uit 1961 zijn hun eerste projecten. "Met behulp van de driestappenstrategie Trias energetica van de TU Delft richten we ons op het beperken van energieverlies- en gebruik, en maximaal gebruik van duurzame energiebronnen. Wij hebben daarvoor een systematiek ontwikkeld en enkele vernieuwende (warmte)technieken toegepast", zegt Harold Janssen van SATIJNplus Architecten en samenwerkingsverband TIORC.

Integraal innovatieconcept

Voor TIORC betekent dit geen vast concept, maar een stappenplan waarin alle partijen meedenken, legt Janssen uit. "Samen krijg je de integrale afweging scherper. We werken als volgt: eerst optimaliseren en sluiten we de thermische schil. Daarbij zoeken we naar verbetering van de isolatie van alle gevelonderdelen naar de hoogst mogelijke Rc-waardes. Met sluiten bedoel ik dat ook bijvoorbeeld de begane grond niet mag worden overgeslagen."

Lage temperatuurverwarming

Daarna onderzoekt TIORC met welke innovatieve installatieconcepten ze het energieverbruik kan verminderen. Dit kan zonder in te boeten op comfort. "We proberen dit te doen met lage temperatuurverwarming", zegt Janssen. Deze vorm van verwarmen kost aanzienlijk minder energie: je verwarmt het leidingwater tot 30 graden in plaats van tot 80 graden om toch 20 graden ruimtetemperatuur te krijgen.

Lucht-waterwarmtepomp

Ook de mogelijkheden voor het plaatsen van een water- of lucht-warmtepomp worden onderzocht. De warmtepomp wordt gekoppeld aan door TIORC ontwikkelde innovatieve voorzetwanden waardoorheen leidingen lopen. Janssen: "Deze wanden zorgen voor infrarood-straling die al bij 17 graden ruimtetemperatuur comfortabel is. De techniek is in feite gebaseerd op oude bouwfysica van de Romeinen." De voorzetwanden zorgen bovendien voor een hoge isolatiewaarde.

Rijksmonumenten

Met zonnepanelen, een accu om de duurzame energie in op te slaan en een energiemanagementsysteem om het energiegebruik te reguleren, is het concept van TIORC compleet. Het complete concept is onlangs afgerond en toegepast in een demonstratiewoning in Heerlen. SATIJNplus Architecten heeft het concept inmiddels ook in 100 rijksmonumenten in Maastricht toegepast. Op dit moment werkt TIORC aan de duurzame renovatie van 800 particulieren woningen in een achterstandswijk in Heerlen, in samenwerking met de bewonersvereniging.

Meer weten?

Verduurzaming Warmtevoorziening

Service menu right