Schakelfunctie voor ondernemers

Meer artikelen
Annemieke Broesterhuizen, Coördinator Business Development Coaches

Interview met Annemieke Broesterhuizen, Coördinator Business Development Coaches.

Hoe ziet je werk bij RVO.nl eruit en met welke onderwerpen houd jij je bezig?
"Een Business Development Coach (BD-coach) helpt bedrijven de grens over. Het buitenlandnetwerk signaleert kansen op markten in het buitenland. Een BD-coach kijkt of de kans interessant is voor het Nederlandse bedrijfsleven en aansluit bij waar Nederlandse bedrijven goed in zijn.

"En dit kan natuurlijk ook andersom. Zo wijzen wij posten ook op interessant aanbod vanuit Nederlandse bedrijven. De BD-coach is voor de post een poort naar het Nederlandse bedrijfsleven, maar ook voor het bedrijfsleven naar het buitenlandnetwerk."

Heb je een voorbeeld van hoe zo’n kansentraject eruit kan zien?
"De ambassade in Kiev heeft gezien dat er kansen liggen in de ontwikkeling van de rivier de Dnipro in Oekraïne. Nederland is sterk op het gebied van water, baggeren en scheepsbouw. De BD-coach heeft daarom samen met de ambassade een kansenrapport laten opstellen. Daarna hebben we een evenement georganiseerd voor bedrijven om de resultaten te presenteren.

"Aansluitend is er een inkomende missie geweest van de havenautoriteiten in Oekraïne. Dit bezoek heeft onder andere geleid tot een contract voor een Nederlandse ondernemer. Daarnaast is er ook een Partners for International Business-programma (PIB) tot stand gekomen. Een cluster van bedrijven gaat nu aan de slag in Oekraïne."

Wanneer kom je als ondernemer in contact met een BD-coach?
"Dat kan bijvoorbeeld tijdens evenementen en kansentrajecten. Als ondernemer weet je dan al in welk land en in welke sector je zaken wilt gaan doen. Ondernemers die nog niet zover zijn kunnen contact opnemen met regio-experts van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor bijvoorbeeld een persoonlijk advies op maat."

Hoe help jij ondernemers op het gebied van internationaal ondernemen?
"Als coördinator ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van de BD-coaches (er zijn er nu 22 voor 68 landen). Daar hoort bijvoorbeeld bij dat ik moet nadenken over ons programma: waar zetten we onze middelen op in? Op welke landen/regio’s en sectoren/thema’s ligt de focus? Welke partijen zijn nog meer bezig met internationaal ondernemen en hoe kunnen we samenwerken? Waar zijn ondernemers het meest bij gebaat?"

Op welke prestatie ben je het meest trots en waarom?
"Soms kloppen ondernemers bij je aan, bijvoorbeeld omdat ze je kennen van een seminar of een missie. Zo was er een ondernemer die in een Oekraïens bedrijf wilde investeren. Hij had een vraag over de financieringsmogelijkheden. Die heb ik door kunnen zetten naar het Dutch Trade and Investment Fund (DTIF).

"Dat is het mooie van de functie van BD-coach: je vervult een schakelfunctie voor ondernemers. De focus ligt op het Nederlands bedrijfsleven of op een groep bedrijven. Maar door je spin in het web-functie spreek je veel ondernemers en kan je ook individuele bedrijven op weg helpen door de juiste contacten te leggen."

Meer informatie

Heeft u vragen over internationaal zakendoen? Neem dan contact op met Annemiek Broesterhuizen of bel met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op 088 042 42 42.

Bekijk ook het overzicht voor meer verhalen van medewerkers.

Service menu right