SEED Capital in praktijk: een veilige internetomgeving in heel Europa

Meer artikelen
Danny de Vreeze - iWelcome

iWelcome is internationaal productleider op het terrein van virtueel identiteits- en toegangsmanagement. Mede dankzij financiële ondersteuning van Newion, een investeringsfonds dat gebruik maakt van de Seed Capital regeling.

Het bedrijf van Danny de Vreeze (rechts op de foto) is ambitieus en wil nog verder opschalen. Daarom breiden ze komend jaar de verkoopfunctie uit en profileert iWelcome zich nog duidelijker in de Europese markt.

Complexe uitdaging

Met iWelcome beheren bedrijven de toegangsrechten van medewerkers en consumenten naar hun IT-systemen en online-diensten. "Voor grote bedrijven of overheidsinstanties is het een complexe uitdaging om dat gebruiksvriendelijk, veilig, controleerbaar en tegen lage kosten te doen", legt De Vreeze uit. "Daarnaast is er vaak sprake van privacygevoelige informatie. Daarom regelen we behalve de toegang ook dat de omgeving veilig is."

Koorddansen

Toch is dat soms koorddansen. Zeker als consumenten toegang hebben tot het platform. "In systemen worden veel waardevolle gegevens opgeslagen. Door daar op een goede manier mee om te gaan, verbetert een bedrijf de dienstverlening naar zijn klanten. Tegelijk moet de privacy volledig geborgd blijven. Met onze technologie voorzien we in beide."

Stevige investeringen

Toen De Vreeze iWelcome in 2012 startte, wist hij dat zijn bedrijf een robuuste omgeving moest creëren. "Wij zitten in het hart van de IT van onze klanten en moeten ‘always-on’ zijn. Zonder iWelcome komen gebruikers niet meer bij hun applicaties en diensten. Om een cloudplatform te maken dat dit garandeert, waren al vroeg in de ontwikkeling van  iWelcome stevige investeringen nodig. Bij de ontwikkeling en doorontwikkeling maken we gebruik van de WBSO-regeling, maar voor die financiële injectie klopten we aan bij Newion."

Goede marktpositie

"In ruil voor een minderheidsbelang investeerde Newion vanuit het moederfonds € 2,3 miljoen en vanuit Newion’s Seedfonds 'NICE' - gefinancierd door een € 4 miljoen technopartner financiering - verkreeg iWelcome een investering van circa € 800.000. Samen met investeringen van andere aandeelhouders (Filsa en PPM Oost) lukte het ons om een goede marktpositie te krijgen", vervolgt De Vreeze.

Groeipotentie

Daarnaast vond iWelcome in Newion een betrokken investeerder. "Wij zijn gespecialiseerd in investeringen in IT-ondernemingen", vertelt Patrick Polak van Newion. "Om weloverwogen afwegingen te maken volgen we circa 1800 bedrijven in de Benelux. Wij zijn met name in geïnteresseerd in relatief jonge bedrijven met groeipotentie, zoals iWelcome. In deze bedrijven nemen we een minderheidsaandeel. Bij voorkeur stappen we vroeg in: zodra de ontwikkelingsfase is afgerond en het product rijp is om de markt te betreden. Vervolgens onderzoekt Newion het product en de plannen. Daarbij praten we onder meer met (toekomstige) klanten en toetsen we het product."

Bevlogen ondernemer

Polak vertelt dat niet alleen de financiële en technische onderbouwing doorslaggevend is bij een investering. "Het is ook het gevoel dat je bij een ondernemer krijgt. We gaan een zakelijk huwelijk aan, dan moet je in elkaar geloven en elkaar vertrouwen. Transparantie - ook als het even tegenzit - is dan essentieel. Het gevoel toen De Vreeze een beroep op ons deed was direct goed. Hij is een bevlogen ondernemer, heeft een grote drive én veel vakkennis. Bovendien stelt hij de zaken niet mooier voor dan ze zijn."

Opschalen

Dat doorzettingsvermogen heeft De Vreeze ook komende jaren nodig. Want door analistenbureaus Gartner en KuppingerCole uitgeroepen zijn tot wereldwijd productleider is voor zijn bedrijf niet genoeg. "We willen commercieel opschalen en ons product nog beter vermarkten. Daarvoor is een lening van € 1.200.000 van ING Bank aangetrokken." De bank deed daarvoor een beroep op de Innovatief Borgstellingskrediet (IBSK)-regeling. De IBSK is een variant van de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB). Deze variant biedt ruimere mogelijkheden voor innovatieve ondernemingen.

Proactieve houding

"Zonder de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) was dit waarschijnlijk niet gelukt", aldus De Vreeze. "Banken denken namelijk primair vanuit de risico’s en zijn erg terughoudend, zelfs als er extra dekking vanuit de overheid is. Door de proactieve houding van RVO.nl, ook in dit traject, zijn we goed op gang geholpen. Dat stelt ons in staat om de komende jaren onze activiteiten uit te breiden naar andere Europese landen en iWelcome verder door te ontwikkelen."

Service menu right