Slimme satellietdata gaat de wereld over

Meer artikelen
vanderstat-satelliet

Door slim gebruik te maken van satellietdata kan aardobservatiebedrijf Vandersat zien hoeveel water er in de bodem zit, hoeveel water planten bevatten en of de temperatuur van die planten wisselt. Dat is interessante data voor landbouwbedrijven en verzekeraars van over de hele wereld. Tot in India aan toe.

Als je weet hoeveel vocht er in de aardbodem zit, kun je redelijk precies voorspellen of de gewassen die erop groeien succesvol kunnen worden geoogst. Een heilige graal voor landbouwbedrijven, maar ook voor verzekeraars. Op basis van die informatie krijgt iemand wel of niet uitbetaald. Niet zo gek dus, dat de kennis van Vandersat over de hele wereld populair is.

Dagelijkse data

"We scannen iedere dag de wereld", legt Robbert Mica uit. Hij is een van de oprichters van Vandersat. "Zie het als Google Maps, maar dan iedere dag opnieuw opgebouwd. We maken scans van gebieden van honderd bij honderd meter, vrij precies dus. Die data komt van verschillende satellieten, allemaal via open data. Na jarenlang onderzoek hebben we een algoritmische methode ontwikkeld waardoor we, dankzij die data, uitspraken kunnen doen over de vochtbalans in de grond."

De hoeveelheid vocht kun je ook meten met grondsensoren. Maar Vandersat claimt dat hun manier duizend keer goedkoper is. "Met grondsensoren doe je een puntmeting. Met onze methode krijg je minstens zo gedetailleerde informatie over een groot gebied."

Soepeler contact

Op ieder continent is er vraag naar de gepatenteerde methode. De Wereldbank benaderde het bedrijf onlangs voor een project in India. Tegelijkertijd had Mica contact met Martijn Lammers, innovatie-attaché in dat land. "Zakendoen in India is lastig. Door Martijn ging het allemaal wat makkelijker. Ze zijn daar erg gevoelig voor mensen die namens een buitenlandse overheid werken. Zo werkt het nu eenmaal."

Innovatie-attaché Martijn staat in veel mails die tussen de partijen heen en weer gaan nog wel in de cc, maar is niet direct bij de handel betrokken. "Je moet ook echt je eigen werk creëren", legt Mica uit. "Dat gaat de innovatie-attaché niet voor je doen. Maar het is erg fijn om iemand van de Nederlandse overheid naast je te hebben staan. Hij opent deuren voor je bedrijf die anders misschien gesloten zouden blijven."

Bent u op zoek naar internationale R&D-contacten? Kijk voor meer informatie op de website van het Innovatie Attaché Netwerk.

Service menu right