Slimme software helpt bij bestrijding tbc in Ghana | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Slimme software helpt bij bestrijding tbc in Ghana

Meer artikelen

Sneller tuberculose (tbc) ontdekken kan levens redden in Ghana. Nederlandse bedrijven hielpen mee met het ontwikkelen van slimme software. Ze deden dat met steun via ORIO-financiering, een regeling die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uitvoert.

In Ghana lijden naar schatting 4 keer zoveel mensen aan tbc dan de officiële cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie aangeven. Tbc is goed te genezen, maar het opsporen ervan kost tijd en geld.

Röntgenfoto's uitlezen in 30 seconden

Delft Imaging Systems (DIS) en Oldelft Benelux B.V. wilden daar wat aan doen. Ze leverden met ORIO-financiering 52 mobiele röntgensystemen met slimme software.

Hun software leest de röntgenfoto’s uit in 30 seconden uit en geeft aan of er wel of geen tbc-verdenking is. Daarna gaan de gegevens direct naar een centrale server in de Ghanese hoofdstad Accra. Radiologen uit het hele land kunnen de gemaakte röntgenbeelden en testresultaten opvragen en beoordelen.

De apparatuur helpt artsen ook om botbreuken of verwondingen beter te beoordelen. Dat maakt dit een van de grootste e-healthprojecten in Afrika.

Opleiden van artsen en technici

DIS trainde de afgelopen jaren lokale artsen en technici voor het gebruik van de apparatuur. Het bedrijf legde aan hen uit hoe ze de apparatuur moeten gebruiken om diagnoses te stellen. Ook leidde DIS ruim 400 mensen op tot onderhoudsingenieur, röntgenlaborant of arts(assistent).

CEO Guido Geerts van DIS is trots dat zijn bedrijf Ghana helpt om snel en goedkoop tbc op te sporen en het sterftecijfer zo te verlagen. Hij vertelt dat er nu meer dan 60.000 mensen op tbc zijn gecontroleerd en dat de kosten voor het opsporen aanzienlijk lager zijn dan voorheen. Geerts: "Natuurlijk kost het als mkb’er veel tijd om aan zo’n financieringstraject mee te doen, maar je krijgt er ook veel voor terug."

Helpen bij opsporen coronavirus

De software helpt inmiddels ook bij opsporing van het coronavirus in Ghana. DIS ontwikkelde hiervoor samen met het Bernhoven-ziekenhuis in Uden en Jeroen Bosch-ziekenhuis in Den Bosch een algoritme. Dat gebeurde met hulp vanuit het Dutch Good Growth Fonds (DGGF). Dit algoritme voegden zij toe aan de mobiele röntgenapparaten in Ghana. Geerts: "Zo kan daar een grote corona-uitbraak worden voorkomen."

Het ORIO-programma

Het project kwam tot stand via ORIO-financiering aan Ghana. Uitvoerder RVO financierde via het ORIO-programma ongeveer € 6,6 miljoen. Dit is 35% van de totale kosten van € 18,8 miljoen. De rest van het bedrag is gefinancierd met een lening, verzekerd door Atradius. Het ORIO-programma is voor nieuwe aanvragen gesloten. Het is opgevolgd door de DRIVE-regeling en het Develop2Build-programma.

Meer weten?

Deel uw initiatief!

Heeft u ook ideeën of initiatieven hoe we ontwikkelingslanden kunnen steunen om het coronavirus te bestrijden? Deel deze via drive@rvo.nl en inspireer anderen via de ‘Forwards’ pagina van het NL Platform.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.