Snelle realisatie Zonnepark volgens ‘Wierdens model’ met SDE+

Meer artikelen
overzicht over DGW

Op 24 mei opende het zonnepark De Groene Weuste in Wierden. De realisatie was mede mogelijk door de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie. De gemeente nam naast duurzaamheidsdoelstelling ook het maatschappelijk draagvlak mee in de plannen.

Op een 4,5 hectare groot terrein aan de noordkant van Wierden wekken 13.440 zonnepanelen sinds maart van dit jaar een vermogen op van 4 megawattpiek. Dat is genoeg om ongeveer 1.300 huishoudens van duurzame stroom te voorzien.

Het idee voor dit zonnepark ontstond ongeveer twee jaar geleden als burgerinitiatief. "We kregen groen licht van de gemeente, op voorwaarde dat we het zonnepark binnen twee jaar zouden realiseren”, zegt Kees van Dorth van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter (SDEWE) in een artikel in het vakblad Energie+.

Realisatietermijn van anderhalf jaar

Het project was met een totale omvang van ongeveer € 4 miljoen te groot om te kunnen financieren met een subsidie vanuit de postcoderoosregeling. De initiatiefnemers kozen daarom voor een SDE+ aanvraag.

Voor een groot project als dit geldt daarvoor een realisatietermijn van drie jaar. Van Dorth: "Om snel te kunnen beginnen, hebben we al voordat de financiering rond was geïnvesteerd in de netaansluiting en het egaliseren van de kavel. Daardoor hebben we dit project in de helft van de realisatietermijn kunnen doen."

Maatschappelijk rendement

SDEWE had naast een vastomlijnd tijdpad ook uitgesproken ideeën over het maatschappelijk rendement van het project, door Van Dorth ‘Het Wierdense model’ genoemd.
"We hebben steeds als uitgangspunt gehad dat we gebruik maken van lokale bedrijven en dat zoveel mogelijk rendement ten goede moet komen aan de Wierdense gemeenschap."

Zo namen twintig krachten van de sociale werkvoorziening en een aantal vluchtelingen met verblijfsvergunning een deel van de bouw op zich.

Meer weten?

Service menu right