Speciale coating als wapen tegen ziekenhuisinfecties | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Speciale coating als wapen tegen ziekenhuisinfecties

Meer artikelen
onderzoeker kijkt door microscoop

Als patiënt wil je beter worden in het ziekenhuis. Maar toch lopen 5 op de 100 patiënten bij ziekenhuisverblijf een infectie op. Omdat gewone desinfecterende middelen niet voldoende helpen, ontwikkelen onderzoekers innovatieve middelen, zoals antimicrobiële (nano)coatings.

In het Limburgse ziekenhuis Zuyderland in Geleen en het VieCuri in Venlo testen ze deze coatings. Dat gebeurt in het kader van het grote internationale onderzoek AMiCI. Het COST-programma van de Europese Commissie ondersteunt het onderzoek.

Levende laboratoria

De ziekenhuiskamers die de onderzoekers gebruiken, zijn eigenlijk ‘levende laboratoria’. Het onderzoek is zogeheten dubbelblind: onderzoekers behandelen de ene ruimte met het echte middel en een andere ruimte met een ‘nepmiddel’. Daarna nemen ze met wattenstaafjes monsters die ze vervolgens in petrischaaltjes op kweek zetten.

Resultaten

"Wij als onderzoekers weten niet welke van de 4 kamers gecoat zijn en welke de controlekamers zijn", vertelt dr. Francy Crijns. Zij is senior docent-onderzoeker aan Zuyd Hogeschool in Heerlen en leidt het consortium dat het onderzoek uitvoert. "Het mooiste zou zijn als we in bepaalde kamers een lagere hoeveelheid bacteriën vaststellen, wat later de behandelde kamers blijken te zijn. Maar ik wil niet vooruitlopen op de resultaten."

Werkingsduur

In de coatings zitten ingrediënten die het aantal micro-organismen op gecoate oppervlakken moet verminderen of zelfs verwijderen. Het is voor het eerst dat deze coatings in zorginstellingen worden onderzocht. Ook kijken de onderzoekers hoe lang de werkingsduur is van de coatings.

COST

Het Europese COST-programma (European Cooperation in Science and Technology) ondersteunt het onderzoek, dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) coördineert in Nederland. Landelijke, regionale of Europese onderzoekssubsidies financieren het onderzoek zelf. Lees meer over het COST-programma.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.