Speelparadijs bespaart 60% aan kosten met houtkachels

Meer artikelen
Schateiland  Zeeuwmeren

Er heerst in het indoor speelparadijs Schateiland Zeumeren een behaaglijke temperatuur. Dit is dankzij twee houtkachels. Hier gaan jaarlijks kilo’s houtsnippers en –blokken. "Een duurzame en veel goedkopere voorziening dan we eerst hadden", zegt technisch onderhoudsmedewerker Peter van de Velde.

8.000 liter propaangas

De eerste jaren na de bouw van Schateiland Zeumeren was de energierekening behoorlijk. "We hadden buiten een tank staan voor 8.000 liter propaangas met binnen 5 cv-ketels van 80 kW. De vorige eigenaar wilde al snel overstappen op verwarming door verbranding van houtsnippers. Dat is duurzamer en goedkoper. Want de houtsnippers zouden van de eigen recreatieterreinen komen."

2 biomassa-installaties

Theo de Groot van Atechpro, expert op het gebied van houtketels en -kachels, hielp in 2010 bij de realisatie van de biomassa-installatie. "Ik adviseerde 2 installaties. Een kachel van 150 kW voor houtsnippers en een kachel van 50 kW voor houtblokken. Daarmee kun je hele bomen van je eigen terrein verstoken.

Via een warmtewisselaar wordt het cv-water opgewarmd en gaat rechtstreeks de gebouwen in." De gastank werd vervangen door een kleinere om het aanpalende woonhuis te verwarmen. "En voor het bakken van frietjes", voegt Van de Velde toe.

Goede kwaliteit houtsnippers

 "Je moet nadenken over de brandstofvoorraad, de installaties af en toe inspecteren en periodiek de asbak legen. "We lieten aanvankelijk snippers van onze terreinen komen en in onze opslagruimten drogen. Maar we stookten sneller dan het hout droogde.

Daardoor begonnen we snippers te stoken van een lagere kwaliteit. Dat leverde meteen problemen op. Vandaar dat we nu een externe leverancier voor houtsnippers hebben. Ze zijn duurder, maar het geeft bedrijfszekerheid en dat is veel meer waard. Bovendien besparen we nog steeds fors ten opzichte van gasverbruik. Naar schatting zo’n 60%."

Meer weten?

Service menu right