Spin in het web voor evenementen over internationaal zakendoen

Meer artikelen
Evenementenmedewerker Angela Loppies

Interview met Angela Loppies, Evenementenmedewerker.

Hoe ziet je werk bij RVO.nl eruit en met welke onderwerpen houd jij je bezig?
"Samen met collega’s organiseren we jaarlijks rond de 150 evenementen voor ondernemers. Dat gaat van beurzen en congressen met een-op-eengesprekken tot kansenseminars. Dit doen we in opdracht van afdelingen binnen RVO, maar we voeren ook evenementen uit voor het ministerie van Buitenlandse Zaken."

Waar werk je nu aan?
"Nu ben ik vooral bezig met de opstart voor het Nationaal Export Event op 3 oktober. Ik ben nu voor de 6e keer betrokken bij de organisatie hiervan. Het is mooi om te zien hoe je zo’n groot evenement door de tijd heen ziet groeien. Voor mij is het een uitdaging om te blijven vernieuwen. We willen ook de doelgroep bereiken die nog niet bezig is met – of zelfs nog niet nadenkt over – ondernemen over de grens."

Hoe ziet een typische werkweek er voor jou uit?
"Dat hangt er natuurlijk vanaf in welke fase van een evenement je zit. We hebben net de terugkomdagen van lokale handelsmedewerkers van ambassades, consulaten en Netherlands Business Support Offices (NBSO’s) gehad. Nu dat afgelopen is en de rekeningen binnenkomen, ben ik bezig met opruimen, evaluaties en de financiële afwikkeling.

"Tegelijkertijd zijn de voorbereidingen voor het Nationaal Export Event in volle gang. Je gaat op locatiebezoek en bespreekt wat de mogelijkheden zijn met de ruimtes. Ik stel vooral veel vragen. Voldoet de ruimte aan de eisen voor een gezamenlijke bijeenkomst tijdens  het evenement? Zijn er bijvoorbeeld projectieschermen, microfoons, video- en audiomogelijkheden? Is een lunch voor 500 mensen mogelijk? Hoe doe je dat dan en waar? Ook inhoudelijk denken we mee. Aan wat voor workshops hebben ondernemers bijvoorbeeld behoefte?"

Hoe help jij ondernemers op het gebied van internationaal ondernemen?
"Een belangrijk onderdeel is 'speeddaten' met het buitenlandnetwerk. Bij een groot evenement als het Nationaal Export Event zorg ik ervoor dat ondernemers in contact kunnen komen met het lokale netwerk van het land waar zij zaken willen gaan doen.

"Ook voor het speeddaten is de ruimte belangrijk. Dit wil je bijvoorbeeld in één grote ruimte laten plaatsvinden, zodat ondernemers tussen de verschillende rondes door niet naar een andere ruimte of verdieping hoeven te verkassen. Aan de andere kant moet de ruimte en de akoestiek zo zijn dat een ondernemer in zijn een-op-eengesprekken geen last heeft van de buurman aan de tafel naast hem."

Op welke prestatie ben je het meest trots en waarom?
"Elke keer blijkt er vanuit ondernemend Nederland weer veel vraag te zijn naar evenementen over internationaal ondernemen. Als een workshop of speeddate-programma vol is, krijgen we toch nog vaak vragen van ondernemers. Soms kunnen we ze dan ter plekke op een evenement nog matchen aan een medewerker van een ambassade of consulaat en volgt er een afspraak. Blijer kunnen we een ondernemer op zo’n moment niet krijgen!

"Ook achteraf is het mooi als we horen dat ondernemers na een gesprek vertellen dat het nuttig was, dat ze verder kunnen en er contacten gelegd zijn. Dan blijkt ook weer dat speeddaten nuttig is en meer voordelen biedt dan alleen bellen of mailen."

Meer informatie

Heeft u vragen over evenementen op het gebied van internationaal ondernemen? Neem dan contact op met Angela Loppies of bel met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op 088 042 42 42.

Bekijk ook het overzicht voor meer verhalen van RVO.nl-medewerkers.

Service menu right