Service menu right

Sportverenigingen besparen met collectieve energieopwekking

Meer artikelen
sport_zonnepanelen

Door minder subsidies en sponsorgelden en hogere kosten is de exploitatie van een sportvereniging steeds moeilijker. Stijgende energiekosten spelen daarbij een belangrijke rol. De verenigingen op Sportpark Zeshoeven in Udenhout verlagen hun energiekosten met een collectief zonnestroomsysteem.

In opdracht van gemeente Tilburg, RVO.nl en vijf sportverenigingen werd bij Sportpark Zeshoeven onderzocht of de clubs gezamenlijk hun energievoorziening goedkoper kunnen maken.

Zonnepanelen op dak rijhal

De eigen daken van de verenigingen waren te klein om er zonnepanelen op te plaatsen. Maar met een slimme positie van de rijhal zou het grote dak mogelijkheden opleveren. Zo ontstond het idee om collectief 600 panelen op het dak van de rijhal te plaatsen. “De uitdaging was de verbinding tussen de zonnepanelen op het dak van de rijhal en de verenigingen verspreid over het park”, zegt Job Swens van adviesbureau J-OB, dat het haalbaarheidsonderzoek uitvoerde. “Dat is vanwege allerlei belasting- en energiewetgeving niet eenvoudig.”

Oplossing zonder energiebelasting

Voor de levering van energie via een aansluiting op het net is energiebelasting verschuldigd, zo staat in de Nederlandse wet. Dat hoeft niet voor zelf opgewekte stroom die ‘achter de meter’ op een eigen installatie wordt ingevoed. Swens: “Voor het sportpark leggen we daarom directe verbindingen van het dak van de rijhal naar de verenigingen aan. Elke vereniging wordt zelf energieproducent en voedt ‘achter de meter’ in op de eigen installatie. Voordelig, want producenten betalen geen energiebelasting.”

Diverse voordelen

De verenigingen hebben maar één systeem nodig. Het teveel aan opwek mogen ze in de zomer verrekenen met de extra stroomafname in de winter. Ook de financiering is door de constructie eenvoudig. Er is één partij – de ruitersportvereniging – die voor het hele systeem één lening aanvraagt. De Stichting Waarborgfonds Sport en de gemeente staan elk voor 50% garant aan sportverenigingen. Sportclubs kunnen vanaf 4 januari 2016 gebruikmaken van de nieuwe subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties.

85% besparing

“De extra kosten van de lening worden gecompenseerd met de energiebesparing: vanaf het eerste jaar al meteen 20%”, vertelt Swens. “Na afbetaling van de lening is de besparing 85%. Dat is de investering dus meer dan waard. De gemiddelde terugverdientijd bedraagt tien jaar, maar door de nieuwe subsidie van de overheid kan dat zelfs terug naar acht.”

Het volledige artikel verscheen in Sport & Gemeenten, december 2015.