Stadsboerderijen noodzaak voor de toekomst

Meer artikelen

Na het eerste succesvolle project in Zwitserland kwam UrbanFarmers met een 2e vestiging in Den Haag. Sinds 2015 herbergen het dak en de 6e verdieping van het voormalige Philipsgebouw De Schilde het grootste stadsboerderijproject van Europa.

Wat zal de groeiende wereldbevolking over 20 jaar eten? 'Verse' groenten en vis leggen vaak duizenden kilometers af voordat ze op ons bord liggen. De productie kost veel water, energie, bestrijdingsmiddelen en grondstoffen. UrbanFarmers laat zien hoe het anders kan.

Oud Philipsgebouw nieuw leven inblazen

Yma Quentin van UrbanFarmers (UF) in Den Haag: "Een bedrijf uit het Westland bouwde de kas van UF in Basel. Toen de gemeente Den Haag innovatieve stadslandbouwers uitnodigde het oude Philipsgebouw nieuw leven in te blazen, diende het Zwitserse project een plan in dat direct is omarmd." UF002 De Schilde is een samenwerking tussen UrbanFarmers AG, verschillende investeerders en aandeelhouders, de gemeente Den Haag en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten.

Respect voor plant, dier, mens en milieu

Quentin: "UF staat voor innovatie, stadslandbouw en community building. Het hoogkwalitatieve voedsel dat wij produceren vindt afname bij restaurants en particulieren in en om Den Haag. Experience, bewustwording, maakt een belangrijk deel uit van onze missie. Ons uitgangspunt is respect voor plant, dier, mens en milieu. Dat betekent dat onze productiemethoden meer tijd en zorg vragen. Die aandacht proef je."

Gezonde en duurzame groenten en vis

De grote kas op het dak is opgedeeld in 2 klimaten. In het ene klimaat gedijen de tomaten, aubergines, paprika’s en komkommers. In het andere de sla en cressen (vers gekiemde plantjes). Op de verdieping eronder zwemmen ongeveer 17.000 Pink Tilapia. UF kweekt deze vissen in verschillende waterbassins zonder antibiotica, chemicaliën en hormonen. Quentin: "Onze vissen krijgen gezond voedsel en hebben geen stress. Ze hebben dus geen (preventieve) medicatie nodig."

Aquaponics

De groenten- en visteelt in UF hebben alles met elkaar te maken. UF heeft een eeuwenoude methode met 'aquaponics', een eigentijdse technologie, vertaald naar het nu. Quentin: "Een prachtig duurzaam systeem. In tegenstelling tot reguliere agricultuur kunnen wij tot wel 90% van het water besparen. Het water van de vissen pompen we op naar de planten, die het water op hun beurt weer zuiveren, waarna het weer naar de vissen gaat."

Wereldwijd pionieren

Binnenkort trekken meer duurzame stadskwekers in het gebouw. Een daarvan is de HaagseZwam, een bedrijf dat oesterzwammen teelt op koffiedik. Quentin: "Als zich hier meer van zulke pioniers vestigen kunnen we grotere investeringen in duurzaamheid samen aanpakken. De noodzaak daarvan dringt gelukkig wereldwijd door. Er komt een 3e UF in Zürich en er zijn vergevorderde plannen voor vestigingen in Rio de Janeiro en New York. Vanuit China, Korea en Japan is de belangstelling groot."

Service menu right