Steun DHI maakt succesvolle aanpak vogeloverlast mogelijk in Argentinië

Meer artikelen
lasertechnologie landbouw

Het Nederlandse bedrijf Bird Control Group heeft in Argentinië succesvolle proeven en demonstratieprojecten gedaan met het verjagen van vogels bij landbouwgronden. Bij lokale agrariërs is de schade aan het gewas met 70 tot 90% afgenomen.

Het testen is mede mogelijk gemaakt door de Subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsstudies (DHI).

Schade aan gewassen door vogels

In Zuid-Amerika hebben veel agrariërs te kampen met schade door vogels. De dieren richten voortdurend schade aan aan de gewassen daar. In Argentinië geldt dat met name voor de teelt van zonnebloemen, bosbessen, noten, amandelen, pecannoten en citrusvruchten. "We hebben de afgelopen maanden in verschillende Argentijnse regio’s proeven gedaan met onze Agrilaser-technologie. Zo wilden we de effecten op vogels testen en onderzoeken hoe we de winstgevendheid van de lokale boeren kunnen vergroten", vertelt Imre Knol, Commercieel Directeur van Bird Control Group.

Het bedrijf is wereldwijd marktleider op het gebied van innovatieve laseroplossingen tegen vogeloverlast. De proeven zijn gedaan samen met INTA, het enige nationaal en onafhankelijk opererend agrarisch onderzoekscentrum van Argentinië.

Succes in druiventeelt

Succesvolle resultaten werden onder meer behaald in de druiventeelt, waar holenparkieten de laatste jaren zorgen voor steeds meer schade. Zo is de Hollandse lasertechnologie getest bij Catena Zapata, een van de meest prestigieuze wijnhuizen van Argentinië. Een perceel van 39 hectare is daar 3 maanden lang beschermd met behulp van de Agrilaser Autonomic. Met succes. De holenparkieten hebben tijdens die periode geen enkele schade aangericht. Lees het succesverhaal van Catena Zapata.

Op een ander testperceel even verderop was de Agrilaser Autonomic niet actief. Daar bedroeg de schade in diezelfde periode bijna € 28.000. Bij de wijnboerderij Saavedra is ook getest. Daar was na een maand bijna geen enkele holenparkiet meer te bekennen. "We zijn enorm blij met deze resultaten", aldus Knol. "We hebben hiermee onomstotelijk kunnen vaststellen dat de Agrilaser Autonomic zeer effectief is bij het verjagen van de holenparkieten in een groot wijngebied."

Bescherming voor de bosbes

Een ander gewas in Argentinië dat veel te lijden heeft onder de schade van vogels is de bosbes. Duiven, spreeuwen, tangaren en de grote kiskadies zijn hier de boosdoeners. Samen met het Argentijnse Agroberries is deze zomer getest op 4 identieke percelen van 0,6 hectare. Op de 2 onbeschermde percelen was het aantal waargenomen vogels veel hoger (154) dan op percelen die door de Agrilaser Automatic werden beschermd (31).

De vogels die bij dit gewas voor de meeste schade zorgen zijn de crèmebuiklijster, de grote kiskadies, de sayacatangare en de roodbuiklijster. Bij deze vogels was het verschil zelfs nog een stuk groter: 142 tegenover slechts 14. "Opnieuw een mooi resultaat", zegt Knol. "Vooral omdat bosbessen een zeer hoge waarde per hectare vertegenwoordigen."

85% minder schade bij zonnebloemteelt

Ook de teelt van zonnebloemen heeft in Argentinië te maken met vogeloverlast. In de regio waar dit gebeurt, staan veel eucalyptusbomen. Daar nestelen monniksparkieten zich graag en dat zorgt voor grote problemen in omringende landbouw.

"We hebben daarvoor onder meer een proef gedaan in de regio van Buenos Aires. Daar stond de Agrilaser Autonomic opgesteld op een perceel van 30 hectare. Een naastliggend perceel van 30 hectare hebben we met opzet onbeschermd gelaten. We zien hier ook weer duidelijk dat holenparkieten in de beschermde gebieden vrijwel geen schade meer aanrichten. De monniksparkiet doet dit nog wel, maar in veel mindere mate. Al met al kunnen we hier spreken van een geslaagde proef, met een schadereductie van meer dan 85%", zegt Knol.

Agrilaser Autonomic

De Agrilaser Autonomic is door Bird Control Group ontwikkeld samen met de TU Delft. Deze Nederlandse lasertechnologie wordt inmiddels in 76 landen succesvol toegepast om vogels te verjagen. Niet alleen in de landbouw, maar ook in de luchtvaart, olie- en gaswinning en de vastgoedsector.

DHI

Het grootschalige testproject in Argentinië is mede tot stand gekomen dankzij DHI, de subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheids- en investeringsvoorbereidingsstudies. DHI richt zich op Nederlandse mkb-ondernemingen met internationale ambities en interesse in buitenlandse markten. RVO.nl voert de regeling uit in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Lees meer over DHI.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de de Agrilaser Autonomic? Bekijk dan de video’s van de technologie op YouTube:

Service menu right