Service menu right

Tien slimme innovaties voor oud en nieuw

Meer artikelen

Nederland is een innovatieland, waar aan de lopende band de meest ingenieuze uitvindingen ontstaan. Soms handig voor een specifieke groep mensen, soms juist voor een breder publiek. Onderstaande producten zijn speciaal voor ouderen (oud) of de allerjongsten (nieuw). En in sommige gevallen zelfs voor allebei. Ze kunnen uw leven of dat van uw geliefden in 2019 fijner maken.

Laat u inspireren door deze mooie voorbeelden.

Innovaties voor 'oud'

Tinybot Tessa is sociaal, slim en gestructureerd

Mensen die dementie krijgen, verliezen steeds meer de controle over hun leven. Maar dankzij Tessa – een kleine, sociale robot – kunnen ze nu weer een klein stukje van hun leven terugwinnen. Zodat ze bijvoorbeeld zelfstandig kunnen blijven wonen. Tessa is een aanvulling op bestaande zorg. Ze spreekt gedurende de dag herinneringen uit en speelt persoonlijke muziek af. Staat er bijna een taxi voor de deur? Dan laat Tessa dat weten: ‘Uw taxi is er over een kwartier. Zorgt u dat u klaar staat?’ Ontwikkelaar Wang Long Li vindt dat de robot vooral goed is om mensen voor te bereiden op afspraken en hen op gezette tijden te stimuleren dingen te doen die ze nog zelf kunnen. Bijvoorbeeld een extra glas water nemen op een warme dag of een wandeling maken om in beweging te blijven. De ideale hulp voor als je het even niet meer weet.

Harde val, zachte landing met de WOLK heupairbag

Innovatieve heupairbag: de WolkEen gladde vloer, een onvoorziene drempel, of gewoon even uit evenwicht. Jaarlijks breken ongeveer 16.000 ouderen hun heup als gevolg van een val. Mendes Hogestyn en Filippo van Hellenberg Hubar hoorden regelmatig verhalen over ouderen die bang waren te vallen. Ze besloten er een oplossing voor te zoeken en meldden zich in 2014 bij RVO.nl met hun idee voor de WOLK Airbag. Een zwarte riem van stof, met 2 flappen ter hoogte van de heupen. In de riem zitten sensoren, die detecteren wanneer iemand valt. Als dat gebeurt blazen 2 gaspatronen de heupflappen op vóór de riemdrager de grond raakt. De Wolk Airbag voorkomt zo heupbreuken én zorgt ervoor dat ouderen minder angstig zijn om te vallen.
Dankzij de Vroegefasefinanciering van RVO.nl konden de ondernemers een prototype ontwerpen en de WOLK Airbag verder ontwikkelen tot het eindproduct dat begin 2018 op de markt kwam.

Met BOB-up de drempel over

Als je ondersteuning nodig hebt bij het lopen, is de rollator op vlakke ondergronden je beste vriend. Maar die vriendschap vertoont behoorlijk wat scheurtjes als je over drempels moet. Dat vond Bewegingstechnologisch Ontwerp Bureau BOB ook. Daarom ontwikkelde zij de BOB-up: een slimme stangenconstructie voor rollators, waarmee het nemen van drempels een stuk eenvoudiger wordt. Voor de rollator steekt een stang uit. Als die een drempel raakt, scharniert hij naar achteren, waardoor de rollator automatisch wordt opgetild. De wielen van de rollator raken dan de drempel, waarna de stang soepel terugveert op zijn oorspronkelijke positie. Een oer-Hollandse uitvinding, die innovatiekracht dicht bij de samenleving brengt. Moeite met het nemen van drempels tot 11 centimeter behoort met de BOB-up tot het verleden. En daarmee ook de vele struikelpartijen bij onvoorziene hordes.

Robot Lea: een assistent op wieltjes

Mevrouw met zorgrobot LEAZe brengt je in geval van nood snel in contact met een zorgverlener, en is zelfs altijd in voor een danspasje. Rollatorrobot LEA (Lean Empowering Assistant) geeft een bijzondere invulling aan de wens om ‘meer handen aan het bed’ te krijgen. Robot Care Systems ontwierp LEA in 2013, ondersteund door het Innovatiekrediet, en won er vervolgens al meerdere prestigieuze prijzen mee. De robot is ontwikkeld voor mensen met fysieke beperkingen, die bijvoorbeeld zijn ontstaan door Parkinson, dementie of een spierziekte. En assisteert deze mensen onder meer door ze te helpen met oefeningen om hun spieren en gewrichten soepel te houden en door ondersteuning te bieden bij het opstaan. Bovendien zit LEA vol met technische snufjes, zoals kunstmatige intelligentie, camera’s en sensoren. Hierdoor kan zij bijvoorbeeld zelfstandig naar de patiënt toerijden en de mogelijkheid bieden om met de ‘beeldbel’ te videobellen met mantelzorgers. En misschien wel het grootste voordeel: LEA staat altijd voor je klaar. 24 uur per dag, ook op feestdagen.

Lekker bewegen. Met geluid, kleur of geur als tegenprestatie

Van de nostalgische klanken van Johnny Jordaan tot het iconische stemgeluid van Frank Sinatra. Ze komen uit het draaiorgel en de jukebox van Nijha. Apparaten die tot de verbeelding spreken, al is de werking anders. Deze speciaal voor ouderen ontworpen apparaten doen hun werk niet zelfstandig. Ze hebben energie nodig, opgewekt door mensen. Wil je muziek? Dan moet je aan het draaiwiel of de slinger draaien. Blijf ook vooral draaien, anders houdt de muziek op. Een goede oefening voor ouderen die te weinig bewegen. En niet alleen voor de bediener van het apparaat. De mensen eromheen bewegen graag mee, want door die fijne klanken kan niemand stilzitten. Geen muziekliefhebber? Dat geeft niet. Nijha ontwikkelde ook een Kop van jut: een toestel dat met kleuren laat zien wie er het hardst aan de wielen draait. En een koffiemolen, die bij voldoende activiteit een heerlijke koffiegeur verspreidt. Voor elk wat wils, zolang je maar beweegt.

Innovaties voor 'nieuw'

Bambi-Belt ontstresst de allerkleinsten

Bambi belt van Bambi medicalEr is weinig zo kwetsbaar als een pasgeboren kind. Zeker wanneer het te vroeg geboren is, en het met elektroden op het lijfje geplakt in een couveuse ligt. Al die elektroden moeten elke 2 tot 5 dagen worden vervangen. En dat is stressvol en pijnlijk voor het kind. Fabio Bambang Oetomo bedacht daarom de Bambi-Belt: een draadloze monitoringsgordel, waarmee artsen alle lichaamsfuncties in de gaten kunnen houden. De Bambi-Belt kan hartslag, temperatuur en ademhaling meten en hartfilmpjes maken – zónder al die vervelende plakelektroden. De basis voor deze uitvinding kwam van Bambang Oetomo’s vader, neonatoloog prof. dr. Sidarto Bambang, samen met de TU Eindhoven. Dankzij investeringen via onder meer het Valorisatiecentrum BrightMove en de MIT-regeling kon de Eindhovense startup Bambi-Belt verder ontwikkelen en marktklaar maken. De Bambi-Belt maakt de vaak toch al ingrijpende periode íets minder stressvol. Zowel voor de premature baby’s als hun ouders.

Grownhub: veilig samen online

Online pesten, gameverslaving, sexting: de online revolutie brengt de nodige risico’s met zich mee. Met name voor jongeren. Risico’s waarvan lang niet iedereen zich bewust is. De oprichters van de app Grownhub brengen daar graag verandering in. Inzicht, controle en kennis zijn hun pijlers. Ouders krijgen inzicht omdat ze via de applicatie kunnen zien welke apps hun kinderen gebruiken, hoe lang ze dat doen en hoe veilig deze apps zijn. Controle houden ze door kaders te stellen: wanneer is het bedtijd en hoe lang mag het kind de telefoon gebruiken? En daarnaast biedt de app kennis, bijvoorbeeld via artikelen over mediawijsheid en de mogelijkheid tot het stellen van vragen aan een pedogoog. Dankzij Grownhub behoudt je kind de oh-zo-gewenste vrijheid, maar bepalen de ouders de kaders en kunnen zij zo nodig ingrijpen.

Greentom: de volledig gerecyclede kinderwagen

Duurzame kinderwagen greentomEen enorme voorraad luiers, een in de juiste kleuren geverfde kinderkamer én natuurlijk een kinderwagen. De komst van een kind brengt de nodige voorbereidingen met zich mee. Kinderwagens zijn er genoeg. Mooie modellen, allerlei extra’s. Maar daardoor ook veel (kunststof) materialen. Niet heel duurzaam. Dat vond Bart Dost ook. Hij is de oprichter van Greentom en bedacht een kinderwagen die helemaal gemaakt is van gerecycled materiaal. En dat niet alleen: zijn kinderwagen bevat slechts 48 onderdelen, tegenover de pakweg 400 onderdelen in normale kinderwagens. Hierdoor zijn ook de arbeidsuren om de wagen in elkaar te zetten laag.
Dost kon gebruikmaken van de WBSO-regeling, om zo een deel van de loonkosten te kunnen dekken. Essentieel daarbij is een goede inschatting van het benodigde aantal arbeidsuren om het product verder te ontwikkelen, zodat er niet te veel of te weinig subsidie binnenkomt. Greentom innoveert ondertussen verder. Ze denkt nu aan een statiegeldsysteem waarbij consumenten hun kinderwagen na gebruik weer inleveren.

Baby Viewer: ook je óngeboren kind in de gaten houden

Een gezonde baby krijgen is lang niet in alle landen vanzelfsprekend. Met name in ontwikkelingslanden komt neonatale- én moedersterfte regelmatig voor. De meeste ziekenhuizen beschikken namelijk niet over apparatuur om bijvoorbeeld echo’s te maken. En als het er al wel is, dan weet het verplegend personeel vaak niet hoe het werkt. Daardoor worden complicaties bij zwangerschappen vaak niet herkend. Ontwikkelaar Delft Imaging Systems bedacht daarom de Baby Viewer. Een app voor telefoon of tablet die met behulp van ultrageluid een echo maakt en zo de medische risico’s voor aanstaande moeders in beeld brengt. De app kan het kind herkennen, risicofactoren voor complicaties bij de geboorte detecteren en complicaties voorspellen. Omdat vrijwel alle ziekenhuismedewerkers een telefoon hebben, is de Baby Viewer een mooi alternatief voor de vaak ontbrekende apparatuur. Zo is onnodige babysterfte te voorkomen.

Op tijd naar de wc dankzij Novioscan

Novioscan: valorisatie in praktijkEen interessante innovatie voor zowel de jongsten als de oudsten: de blaassensor van Novioscan. Deze meet de vulling van blaas. Is het tijd om naar het toilet te gaan? Dan geeft de sensor met behulp van ultrageluid een signaal naar een smartphone om te laten weten dat de blaas (bijna) vol is. Zodat het toiletbezoek niet te laat komt. Ideaal voor kinderen die zindelijk aan het worden zijn, maar het nog niet helemaal zijn. En ook voor hun ouders, het scheelt immers een hoop vuile was.
Op latere leeftijd kan het een prettige oplossing zijn voor mensen met incontinentieproblemen. Novioscan zette het product in maart 2018 officieel in de markt. Onder meer dankzij financiële ondersteuning van Kennispark Twente (inmiddels Novel-T). De eerste apparaatjes zijn al in gebruik. Op naar nog minder natte broeken.