Uitvoerders ontwerpen mee aan duurzaam monumentenpand

Meer artikelen
Elisabeth Strouven monumentenpand

Een monumentenpand binnen beschermd stadsgezicht duurzaam renoveren? Het is mogelijk. Vier bedrijven werkten intensief samen om het kantoorpand in Maastricht uit te rusten met de nieuwste duurzame technieken, van lucht-waterwarmtepomp tot wandverwarming en -koeling. "Dit is geen warmtepomp, dit is kunst!", zei de opdrachtgever na afloop.

De Stichting Elisabeth Strouven wilde het pand aan de Abtstraat zo optimaal mogelijk verduurzamen. "Doe maar een voorstel", zei de opdrachtgever. Vervolgens koos hij de meest optimale variant, bood een vast bedrag en liet de mee- en tegenvallers voor rekening van de uitvoerende partijen.

Uitdaging

Een hele uitdaging, wist Jos Ubaghs, directeur van Sjef Ubaghs Installatietechniek die samen met drie andere partijen de klus ging klaren."Het vereist nogal wat deskundigheid om zo’n gebouw optimaal duurzaam te maken en toch de oude sfeer intact te laten." Aan de buitenkant mocht niets worden veranderd en binnen mocht er niet zomaar worden geboord. Bovendien werden de ornamenten aan de plafonds zo veel mogelijk ontzien.

Gezamenlijk ontwerpen

Gezamenlijk ontwierpen ze het plan. Een groot voordeel, volgens Ubaghs. "De kwaliteit is hoger. Je hebt je alle vier verdiept in het ontwerp en weet dus zeker dat installaties goed op elkaar aansluiten. Onderling werkten we als één bedrijf." Omdat het plan al klaar was bij de opdrachtovereenkomst, konden ze bovendien snel beginnen.

Monumentenpand

Binnen 5 maanden was het historische kantoorpand duurzaam verbouwd. Ubaghs: "We hebben vooral ingezet op duurzaam verwarmen en koelen met door elektra aangedreven lucht-waterwarmtepompen. Via geïsoleerde (voorzet)wanden waarin leidingen zijn geplaatst wordt het gebouw verwarmd en gekoeld. In sommige ruimtes is ook vloerverwarming/koeling."

Wandkoeling

Gebruikers en opdrachtgever zijn laaiend enthousiast. "We kregen achteraf veel complimenten", zegt Ubaghs. Vooral de wandkoeling wekt opzien bij gebruikers. "Met wandkoeling heb je geen luchtverplaatsing en dus geen tocht. De koeling komt als een deken de ruimte in, wat veel comfortabeler is."

Kostenbesparend

Ook de kosten zijn interessant. "De investeringskosten liggen 15 procent lager dan bij het installeren van traditionele verwarming en koeling. Bovendien bespaart de stichting jaarlijks ongeveer de helft aan energiekosten", rekent Ubaghs voor. Momenteel monitort het consortium de resultaten. "We willen weten of de theoretische kennis in de praktijk ook daadwerkelijk klopt."

Meer weten?

Service menu right