Uitwisseling warmte en koude in Energy Hub Aalsmeer | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Uitwisseling warmte en koude in Energy Hub Aalsmeer

Meer artikelen

Datacenters die duurzaam willen werken, kunnen hun restwarmte niet zomaar over de schutting gooien. Een belangrijke succesfactor is een rendabele businesscase voor alle deelnemende partijen. Daarnaast is vertrouwen van 2 kanten belangrijk, anders wordt een samenwerking erg ingewikkeld. In Energy Hub Aalsmeer viel dit allemaal op zijn plek.

In Energy Hub Aalsmeer levert NorthC restwarmte van zijn datacenter in Aalsmeer aan Kindcentrum Triade, Sportcentrum De Waterlelie en Fertiplant, een exporteur van potplanten. In ruil daarvoor krijgt het datacenter koude terug om zijn datazalen te koelen. De aanleiding voor het project is de duurzaamheidsvisie van de gemeente Aalsmeer. Die vroeg in 2015 aan het datacenter of ze iets met de restwarmte van de vestiging van NorthC in Aalsmeer konden doen.

Het datacenter ging vanuit de duurzaamheidsgedachte op die vraag in, vertelt Jeroen Vollmuller, Chief Operation Officer van NorthC. “We willen op een verantwoordelijke manier omgaan met de restwarmte. Wij vinden het vanuit onze duurzaamheidsgedachte not done om warmte zomaar weg te gooien. Ik denk dat die gedachte over een paar jaar gemeengoed is in onze branche.”

Stimulans

Energy Hub Aalsmeer is met financiële hulp vanuit de DEI-regeling van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gerealiseerd. Het was een belangrijke stimulans en heeft de verschillende partijen over de streep getrokken. Dat wordt bevestigd door Directeur Exploitatie Sportaccommodaties Aalsmeer, Marten van Maastrigt. “Door de subsidie werd de terugverdientijd van de investeringen acceptabel voor ons.”

Er is voor alle partijen in Energy Hub Aalsmeer een rendabele businesscase. Dat is heel belangrijk, benadrukt Vollmuller. “Je kunt de restwarmte niet zomaar over de schutting gooien, het moet goed landen bij de andere partijen. Je moet goed samenwerken en zorgen voor een goede businesscase voor alle deelnemende partijen.”

Afhankelijkheid

Door de samenwerking in Energy Hub Aalsmeer is er natuurlijk sprake van wederzijdse afhankelijkheid, vertelt Van Maastrigt. “Het datacenter is afhankelijk van de warmte die wij afnemen voor de komende 20 jaar. Stel dat door politieke veranderingen het zwembad in die tussentijd dicht gaat, dan moet daar een oplossing voor komen. Dat hebben we contractueel vastgelegd.”

Dat wordt bevestigd door Vollmuller. “De basis voor deze samenwerking is vertrouwen, maar niet alles is vrijblijvend. Dat realisme is nodig om dit project tot een succes te maken. We hebben geen juridische entiteit opgericht zoals een coöperatie of een joint venture, maar op basis van vertrouwen een samenwerkingsovereenkomst getekend.”

In september 2019 is het warmtenet in Aalsmeer opgeleverd. Sportcentrum de Waterlelie en Kindcentrum Triade ontvangen al warmte van het datacenter van NorthC en de installaties van Fertiplant worden momenteel ingeregeld.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.