Verlichting energiezuinig dankzij ESCo-constructie

Meer artikelen
Greenfox en verlichtingsarmaturen
GreenFox ontwikkelde in samenwerking met producent Osram en RVO.nl een methode om huidige verlichtingsarmaturen geschikt te maken voor energiezuinige (LED)verlichting. Het bedrijf zet daarbij zoveel mogelijk bestaande materialen in om de afval te minimaliseren.
 
Vier scholen vernieuwden de verlichting op deze manier middels een ESCo-constructie.

Energy Service Company

Social Enterprise GreenFox ging aan de slag in vier scholen van de Westlandse Stichting Katholiek Onderwijs (WSKO). “De WSKO wilde haar schoolgebouwen verduurzamen en daarbij kosten, energiegebruik en CO2-uitstoot verminderen”, vertelt Renzo Deurloo van GreenFox. "Door hun beperkte financiële middelen traden wij voor de vernieuwing van de verlichting op als Energy Service Company, kortweg ESCo. We namen alles uit handen en bieden ze een prestatiegarantie op energiebesparing. Dit bieden wij oa aan met Eneco."

Prestatiegarantie

GreenFox maakte vooraf een complete (kosteloze) inventarisatie van het huidige en toekomstige verbruik en deed de WSKO een voorstel zonder investering. Met het ESCo-contract verplicht GreenFox zich tot een energiebesparing op de huidige verlichting door de bestaande armaturen volgens een eigen methode om te bouwen. Deurloo: “Dat bespaart de scholen jaarlijks 46 procent op verlichtingskosten, omgerekend 14.630 euro.”

Korte contractperiode

Volgens Deurloo is het opvallendste aspect de korte contractperiode. “De ESCo-constructie duurt slechts vier jaar.” De medewerkers van GreenFox komen van een sociale werkvoorziening. “Zij werkten ongelooflijk snel plus je geeft een invulling aan een (eventuele) social return verplichting”, vervolgt Deurloo.
 
“In gemiddeld één week was één school geheel voorzien van energiezuinige verlichting. Met name vanwege het enthousiasme, de korte lijnen en pragmatische instelling binnen de WSKO waren er geen tegenvallers. Daarnaast ondervonden de scholen geen hinder van de werkzaamheden.”

Wilt u als ondernemer investeren in duurzame verlichting?

Meer informatie?

Op welke manier ondersteunt een ESCo-constructie energiebesparing? In de publicatie Energiebesparing organiseren met ESCo’s de visie van experts en elf praktijkvoorbeelden.

Service menu right