Service menu right

Virtueel 3D-brein helpt medische ingrepen beter voor te bereiden

Meer artikelen
Neurostars team

Neurostars moet een doorbraak opleveren bij het visualiseren van het menselijk brein. iTZiT, Manzalab, Braincarta, EagleScience en de universitaire ziekenhuizen van Utrecht en Toulouse ontwikkelen daarvoor de Augmented 3D Brain Visualizer. Door het combineren van data en realistische beelden kunnen neurochirurgen medische ingrepen beter voorbereiden. Omdat het een internationale innovatieve samenwerking betreft deden de partijen een beroep op Eurostars.

“Prof. Dr. Nick Ramsey van Braincarta was de start. Zijn droom is om het brein van een patiënt zo realistisch mogelijk te visualiseren, en vroeg iTZiT ondersteuning te bieden bij deze uitdaging. Dat sprak ons aan. Eurostars bood ons de mogelijkheid om op de Nederlandse ambassade in Parijs partners te vinden, en bij een werkbezoek ontmoetten we Manzalab”, vertelt Leo Jetten, project manager van Neurostars en werkend bij iTZiT.

“Zij ontwikkelen educatieve 3D-systemen voor trainingsdoeleinden in de zorgsector en zijn gespecialiseerd in ‘role play’. Terwijl de kracht van iTZiT het omzetten van wetenschappelijke gegevens in interactieve visualisaties is; wij gebruiken daarbij gametechnologie voor serieuze doeleinden. We werken dus in elkaars verlengde en kunnen elkaar versterken. Daardoor hebben we besloten om onze krachten te bundelen in Neurostars om samen met de universitaire ziekenhuizen van Utrecht en Toulouse de Augmented 3D Brain Visualizer te ontwikkelen”, legt Jetten uit.

Augmented houdt in dat 3D visualizer verrijkt wordt met diverse data. “Door de visualisatie van verschillende informatiestromen uit beeldvormende systemen zoals MRI of CT, in een virtueel 3D-brein van elke patiënt, verwachten we een doorbraak te bereiken in informatievoorziening. Neurochirurgen kunnen zich dan namelijk veel beter voorbereiden op de operaties, waardoor de slagingskans groter is.” Ook worden aangepaste versies ontwikkeld voor gesprekken tussen arts en patiënt en voor medisch specialisten in opleiding.

Volgens Jetten is er vooral behoefte aan het realistisch visualiseren van gegevens voor medische doeleinden. “Net als in andere sectoren wordt de virtuele realiteitsbeleving steeds belangrijker. Tegelijk ligt daar ook de uitdaging. We stapelen deskundigheid, maar hoe ver willen we gaan? Het beeld moet namelijk levensecht worden en dat zonder het gebruik van heel zware computers.”
Op de vraag hoe de interface er straks uitziet, moet hij het antwoord echter nog schuldig blijven. “In dit stadium – we starten net op – kan ik dat nog niet zeggen. Wel weten we dat we klantgericht willen ontwikkelen, met user centered design. De wensen van de neurochirurgen zijn leidend. Daardoor zal de ontwerptechnische ontwikkeling parallel lopen aan de marktvoorbereiding. De eerste stappen die we zetten zijn daarom het onderzoeken van de specifieke wensen van neurochirurgen en het koppelen van data uit verschillende systemen.”

Over 3 jaar verwacht het consortium het eerste prototype te lanceren. “De voorbereidende fase is afgerond en in september (2016) zijn we echt aan de slag gegaan. Tijdens de voorbereiding hebben we met onze partners het projectplan geschreven en vervolgens de aanvraag voor Eurostars ingediend. Dat was een intensief traject, maar ook erg waardevol. Duidelijk werd namelijk hoe zeer we allemaal in Neurostars geloven en het gevoel hebben samen veel te kunnen bereiken.”

Omdat Eurostars een Europese regeling is, beoordeelde een Europese beoordelingscommissie de aanvraag eerst. Daarna is het projectplan nog een keer getoetst in Frankrijk en in Nederland. RVO.nl begeleidt en adviseert Nederlandse deelnemers daarbij. Jetten: “Wat Eurostars bijzonder maakt is – behalve dat het mkb wordt ondersteund – dat al bij de aanvraag wordt gekeken of een product commercieel haalbaar is. Dat hebben we voldoende duidelijk kunnen maken aan de hand van beschikbare research. Maar er is nog veel meer onderzoek en ontwikkeling nodig. Eurostars ondersteunt ons daar de komende 3 jaar bij; de regeling vergoedt 45% van onze onderzoeksuren en 35% van de ontwikkelingsuren.”

Interesse?

Wilt u net als iTZiT succesvol internationaal samenwerken met ondersteuning van Eurostars? De eerstvolgende oproep (Call 7) sluit 2 maart 2017.