Service menu right

Voet aan de grond in België dankzij een coachingsvoucher

Meer artikelen

Ledverlichting verovert de markt. Steeds meer ondernemers stappen over van gloei- naar ledlamp. Goed nieuws voor Bedrijfsverlichting.nl, opgericht door Riley van Loo. De zaken in Nederland lopen goed, en de stap naar het buitenland lonkt. Maar hoe zet je die stap? Van Loo vroeg RVO.nl om hulp via een Voucher individuele coaching: persoonlijke begeleiding en advies op maat.

Je product ook in het buitenland aan de man brengen klinkt aantrekkelijk. Maar de buitenlandse markt is op veel vlakken anders dan de Nederlandse. Met Starters International Business (SIB) helpt het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlandse ondernemers toe te werken naar die stap naar het buitenland. Ondernemers kunnen via SIB 3 verschillende vouchers aanvragen: een coachings-, missie- of kennisvoucher.

Uitbreiden. Maar hoe?

"We zijn specialist op het gebied van ledverlichting", vertelt Riley van Loo, eigenaar van Bedrijfsverlichting.nl. "Onze missie is het verduurzamen van ondernemend Nederland. Bedrijven kunnen energie besparen door over te stappen op ledlampen. Bovendien moeten kantoren groter dan 100m2 in 2023 minimaal energielabel C hebben. De aanschaf van duurzame ledverlichting is daarin een goede eerste stap."

"Ons businessmodel is eenvoudig uit te breiden naar het buitenland, ons grootste verkoopkanaal is namelijk onze website. We wisten alleen niet waar we moesten beginnen. Daarom waren we blij toen we deze hulp tegenkwamen. De coachingsvoucher was voor ons het interessantst. In 4 sessies werkten we samen met een adviseur toe naar een concreet actieplan voor de internationaliseringsstrategie. We brachten onze eigen organisatie in kaart en vergeleken markten, om te zien welke markten interessant voor ons zouden zijn."

Op naar België. En verder.

Na het coachingstraject kon Van Loo vrijwel meteen aan de slag. Met de adviezen van de adviseur in zijn achterzak besloot hij zich eerst te richten op België. "Een concreet actiepunt uit het traject was om eerst naar België te kijken. Met name omdat er dan geen taalbarrière is. We hebben daarom de website 'Bedrijfsverlichting.be' aangemaakt, het Vlaamse zusje van de Nederlandse site. Die is al wel online, maar we zijn nog bezig deze te optimaliseren. Hoewel mensen officieel nog niet kunnen bestellen via die site, krijgen we nu al wel bestellingen uit België. Via de Belgische website komen ze op de Nederlandse. We bouwen dus nu al wat naamsbekendheid op. Op 1 januari 2019 is die website live gegaan en zijn we écht begonnen."

België is de eerste stap, maar Van Loo kijkt ook al verder. "Als dit slaagt, willen we een Franstalige medewerker aannemen. Zo hopen we ook Wallonië te bereiken. En als alles meezit, pakken we ook door richting Frankrijk. Maar voorlopig focussen we ons op België. En dit adviestraject was voor ons het duwtje in de rug dat we daarvoor nodig hadden."

Meer weten

Wilt u ook een van de vouchers aanvragen of wilt u weten wat SIB voor u kan betekenen? Kijk op onze SIB-pagina voor meer informatie.