Service menu right

Voor duurzame rozen nemen we graag risico

Meer artikelen

Met zo min mogelijk energie en grondstoffen rozen van topkwaliteit kweken. Dat is de ambitie van rozenkwekerij Porta Nova. Om die ambitie te verwezenlijken ontwikkelt zij unieke technieken. De Energie-investeringsaftrek (EIA) maakt investeren in deze innovaties rendabel. “We steken onze nek uit, dus kunnen we de steun goed gebruiken.”

“Duurzame ambities heeft Porta Nova al langer”, vertelt directeur Leon Dukker. “Sinds 2007 beschikken we in 2 kassen over een energiezuinig verwarmings- en koelingssysteem. Maar onze nieuwste kas gaat een stap verder. Deze is namelijk geheel elektrisch: we zijn helemaal van het gas af.” De kas maakt gebruik van een innovatieve warmtewisselaar, waardoor ze ongeacht de weersomstandigheden de juiste temperatuur heeft. “Cruciaal voor de kwaliteit van de rozen”, aldus Dukker.

Juiste experts

Bij de bouw en inrichting van de kas werkte Porta Nova samen met een installatiebedrijf. “Met hen maakten we het plan en de berekeningen”, zegt Dukker. “Vervolgens schakelden we een adviesbureau in om de berekeningen te toetsen voordat we verder zouden gaan.” Voor het regelen van de EIA gebruikte Porta Nova eveneens een externe partij. “Ons accountantskantoor heeft een speciale adviseurstak voor subsidies. Zo’n EIA-aanvraag is niet altijd eenvoudig, maar met de juiste experts is het goed te doen.”

Flinke tegenvaller

Porta Nova is voorloper op het gebied van innovatieve energie-oplossingen. Daardoor kon niemand het bedrijf bij de installatie van de warmtewisselaar waarschuwen voor valkuilen. “We hadden aanvankelijk alleen theoretische modellen. En die kwamen niet helemaal met de praktijk overeen. Daardoor bleek een nieuwe warmtewisselaar bijvoorbeeld al na een jaar onbruikbaar. Een flinke tegenvaller.”

Dukker raadt alle ondernemers aan om dit soort kostbare, tijdrovende teleurstellingen te voorkomen. “Neem een adviesbureau in de arm. Ga met hen na welke oplossingen al bestaan. Van welke technieken is al proefondervindelijk gebleken dat ze wérken?” Voor vakgenoten heeft Dukker nog een specifiekere tip. “Breng je nieuwe materiaalsoorten je kas in? Haal er dan een corrosiespecialist bij om te controleren of dit materiaal bestand is tegen het kasklimaat.”

Afgedekt risico

Hoewel klanten nog niet om duurzaam gekweekte rozen vragen, denkt Dukker dat dit binnenkort zal veranderen. “Wij verwachten dat er binnen enkele jaren voldoende vraag naar zal zijn. Maar de innovaties die we nu gebruiken moeten zich nog wel bewijzen en terugverdienen. Daarom zijn fiscale regelingen als de EIA voor ons erg belangrijk. We steken onze nek uit, dus kunnen de steun goed gebruiken. We zijn blij dat de overheid een deel van ons risico afdekt.”

Wilt u weten wat de EIA voor u kan betekenen?

Wilt u net als PortaNova profiteren van de voordelen van de EIA? Ontdek wat de EIA-mogelijkheden zijn voor uw bedrijf.