Voor hetzelfde geld een duurzame huurwoning | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Voor hetzelfde geld een duurzame huurwoning

Meer artikelen

In een conservatieve sector als de bouwsector is het een grote uitdaging om echt innovatief te zijn. Toch is het VolkerWessels samen met Dutch Engineering & Innovation Technology gelukt met de 'nul-op-de-meter renovatie' methode.

Werner Schultink, Senior Projectmanager bij VolkerWessels vertelt over deze methode, die hij samen met Alexander Lutken van Dutch Engineering & Innovation Technology heeft ontwikkeld. Oude (vooral jaren 50- en 60-)woningen worden in één dag getransformeerd tot moderne, energiezuinige en duurzame woningen. "En het is nog mooi ook!" zegt Schultink trots.

Energierekening naar nul

Hoogwaardige isolatie, zuinige installaties en PV-panelen brengen de energierekening naar nul. "Het mooie is dat de huurder niet meer dan nu betaalt", zegt Schultink. "Voorheen waren huur- en energiekosten gescheiden. Na de renovatie int de woningcorporatie de huur én een vergoeding voor energie. De rekening van het energiebedrijf vervalt grotendeels. Door het wijzigen van de huur naar woonlasten is het voor de woningcorporaties Lefier, SBBS en Goed Wonen - partners in dit project - mogelijk de duurzame renovatie te financieren."

Voeten in aarde

"Toen we in 2015 de eerste keer subsidie aanvroegen, was het te vroeg. Het concept was te innovatief”, herinnert Schultink zich. "De tweede keer konden we aan de hand van vier/vijf gerenoveerde woningen echt laten zien dat het marktrijp is. Binnen het Demonstratie Energie- Innovatieprogramma (DEI) dacht RVO actief mee en adviseerde over hoe we deze subsidieslag wél konden halen. We hebben inmiddels zo’n veertig woningen gerenoveerd. Daarnaast worden enorme innovatieslagen gemaakt in zowel proces, techniek als financiën."

Uniek

"Na de renovatie is de woning goed geïsoleerd en wekt zelf ook energie op. Uniek in de bouw!" roept Schultink. Wat ook uniek is: bewoners hoeven niet weken in een 'bouwput' te leven. De renovatie wordt in minimaal één en maximaal tien dagen uitgevoerd. "Komende weken monitoren we of de theoretische energiewinst ook in de praktijk wordt gehaald. Als we in de periode tot eind februari echt nul-op-de-meter hebben, ben ik tevreden. Want wat in de moeilijke winterperiode goed werkt, levert in de zomer zeker geen problemen op."

Realistisch

"Wees innovatief, maar ook realistisch als je een demonstratieproject wil opstarten. Prachtige ideeën zijn niet altijd (technisch) uitvoerbaar. Soms is het gewoonweg te vroeg om een demonstratieproject te starten. Het moet nú toepasbaar en vermarktbaar zijn. Denk er ook om dat projectoplossingen vaak te specifiek zijn. Conceptoplossingen die breed toepasbaar zijn, zoals in ons geval, hebben vaak meer kans van slagen."

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.