Vraagtekens en kansen voor RAW Paints tijdens de coronacrisis | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Vraagtekens en kansen voor RAW Paints tijdens de coronacrisis

Meer artikelen

Willemijn Wortelboer van RAW Paints wil de verfindustrie duurzamer maken. Zij was net bezig met uitbreiding naar het buitenland toen het coronavirus toesloeg in Nederland, en de overheid maatregelen invoerde om dit virus te bestrijden. Lees wat de coronacrisis betekent voor RAW Paints.

In 2015 richtten Willemijn en haar man RAW Paints op. Hij doet de productontwikkeling, zij de promotie. "Ik houd ervan ons verhaal te vertellen: waarom we doen wat we doen." Willemijn wil bewustwording creëren en de discussie aangaan. Geld is niet hun drijfveer, legt ze uit. "We willen dat er een verandering plaatsvindt in de hele industrie."

Het kan schoner

Met RAW Paints laat Willemijn zien dat het schoner kan in de verfindustrie. Verf op waterbasis bestaat voor maximaal 60 procent uit water. "Voor de productie van 1 liter verf ontstaat er doorgaans 40 liter afvalwater." Dit moet gezuiverd worden en dat kost veel energie”, vertelt Willemijn. "Voor de productie van onze verf is geen water nodig. Sterker nog: we hebben géén wateraansluiting in onze loods."

Veel mensen gaan hun huis verven

Nu het coronavirus wereldwijd heeft toegeslagen, is het geen 'business as usual' meer bij RAW Paints. Omdat een groot deel van Nederland thuiszit, zijn veel mensen aan het klussen. Willemijn merkt dat de online aanvragen binnenstromen. Ook vanuit het buitenland is er nog belangstelling. "Ik hoop dat dit een teken is dat mensen zich weer bewust worden van wat ze doen en kopen."

Hoop op bewustwording

Hoewel haar online verkoop in de lift zit, beseft Willemijn dat dit lang niet voor iedere ondernemer geldt. Veel ondernemers zien juist hun inkomsten dalen door de coronacrisis. Andere bedrijven in de verfindustrie zullen het nu wellicht zwaar krijgen. Dat vindt Willemijn erg en ze leeft met hen mee. Maar ze hoopt nog steeds dat de verfindustrie verandert. "Dit is het moment om innovatie en samenwerking leidend te laten zijn: schakel over op een waardengedreven economie." Door samen te werken met partners, die nu mogelijk nog concurrenten zijn, wil ze het verschil maken. "De stap naar die nieuwe economie is, helaas door het coronavirus met alle vervelende gevolgen voor gezondheid en het bedrijfsleven, nu wel een logischere stap geworden."

Buitenlandse interesse spannend

Toen de coronacrisis uitbrak was Willemijn net bezig om, met hulp van RVO en de ambassades, voet aan de grond te krijgen in verschillende landen. RAW Paints is nu bezig in Spanje, Kroatië, Brazilië en Zuid-Korea. Ook Amerika en het Midden-Oosten hebben interesse getoond, vertelt Willemijn. "Het is wel spannend hoe de zaken ervoor zullen staan in die landen, na de coronacrisis."

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.