Vrouwelijk leiderschap bij drinkwaterproject Ghana | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Vrouwelijk leiderschap bij drinkwaterproject Ghana

Meer artikelen

Het Navrongo & Bolgatanga Water Supply Project heeft als doel om de 400.000 inwoners in de groeiende steden van Noordoost-Ghana, te voorzien van schoon drinkwater. Projectmanager Annelies De Beule is een boegbeeld van vrouwelijk leiderschap en een voorbeeld, voor vrouwen én mannen.

Dit project is een publiek-private samenwerking van internationaal ingenieursbureau Denys met de Ghanese en Nederlandse overheid.

Schoon drinkwater in de regio

Noordoost-Ghana is het minst ontwikkelde gebied van het land. Toch zijn er enkele provinciesteden die flink groeien. Tot nu toe is de schoonwatervoorziening in deze steden niet betrouwbaar. Er zijn wel grote irrigatiedammen, zoals de Vea- en Tonodam, met voldoende capaciteit om de regionale bevolking van voldoende schoon drinkwater te voorzien.

Aannemersbedrijf Denys vernieuwt de infrastructuur in de stad Vea en bouwt een nieuw waterzuiveringsbedrijf in Tono. Vandaaruit zal het drinkwater via pijpleidingen worden getransporteerd naar 3 steden in de regio. De bouw van deze waterinfrastructuur kost ongeveer € 40 miljoen. Dit bedrag komt voor een groot deel van de regeling Ontwikkelingsrelevante Infrastructuurontwikkeling (ORIO).

Vrouwelijke projectleider is ongewoon

Een vrouw aan het hoofd van zo'n groot infraproject in Afrika is nog steeds bijzonder. Senior projectmanager Annelies De Beule geeft leiding aan 150 medewerkers voor dit project in Ghana. Van de 40 project- en werfleiders die in Afrika werken voor Denys, zijn er 3 vrouw. De Beule's managementteam bestaat uit 6 mannen: 4 Europeanen, 1 Ghanees en 1 Zambiaan. Verder zijn bijna alle medewerkers mannen uit de regio; de enkele vrouwen werken vooral in ondersteunende functies. "Anders dan in sommige Afrikaanse landen wordt de werkende vrouw in Ghana redelijk gerespecteerd", zegt De Beule.

Bijnaam 'Ananas'

Ze werkt hier sinds 2018 met veel plezier, ook omdat veel van het werk bestaat uit het goed kunnen omgaan met mensen. De Beule: "Medewerkers zoeken wel de grenzen op als ze wat van me gedaan willen krijgen". De Beule geeft die grenzen heel duidelijk aan: "Ik sta hier bekend als 'Ananas', hard van buiten, zacht van binnen. Ik ben strikt in de regels. Maar ik toon ook empathie. Het is heel belangrijk dat je echt aandacht hebt voor je mensen en je verdiept in hun levensomstandigheden, die vaak moeilijk zijn. Als je de balans vindt tussen streng en inlevend, gaat het prima."

Vechten tegen onderdanigheid

De Beule heeft oog voor de vrouwen die hier werken: "Ik werk bijvoorbeeld met 2 vrouwelijke onderaannemers. Die dachten dat ze het met mij op een akkoordje konden gooien en boden hun werk te goedkoop aan. Dat gaat uiteindelijk tegen je werken. Dus ik breng ze bij dat ze realistischer moeten zijn."

Ze vult aan: "Het is nog steeds zo dat vrouwen niet vanzelfsprekend solliciteren voor het werk op de werf. Geen enkele vrouw solliciteert hier als betonwerker." Vaak gaat het om 'health & safety'-banen, 'softe jobs' in de verpleging, of als verkeersregelaar. "Ik maak me er sterk voor dat de vrouwen die hier werken, goed kunnen lezen en schrijven in het Engels, en dat ze zich niet onderdanig gedragen. Vooral op dat laatste ben ik streng. Ik vecht er elke dag voor dat ze opkomen voor zichzelf."

Bekijk de video over het drinkwaterprojectMeer weten?

RVO ondersteunt via ORIO de buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking via publiek-private sectorontwikkeling, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. U kunt geen aanvraag meer indienen. Kijk voor andere infrastructuurregelingen op Infrastructuurprojecten in ontwikkelingslanden, of neem contact met ons op.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.