Service menu right

Vrouwelijke ondernemers aan het woord: "Wij zijn pioniers"

Meer artikelen

Jasmijn Bleijerveld, Lotte Leufkens en Shapol Majid delen alle drie een passie voor internationaal zakendoen in verre landen. Wat zijn hun tips voor beginnende ondernemers, in het bijzonder vrouwelijke ondernemers?

Eerst een voorstelrondje. Jasmijn is eigenaar van Jasmine Bee, een biologische honingproducent in Tanzania. Lotte is CEO van CloudCuddle, die bedtenten voor kinderen met handicaps produceert en daarvoor onder andere katoen importeert uit India. Shapol Majid verkoopt lingerie in haar zaak Khanem in Irak. Daarvoor haalt ze materialen uit Colombia en Sri Lanka.

Wat moet je als (vrouwelijk) ondernemer absoluut doen in internationaal ondernemen?

Jasmijn: "Beide markten kennen. In Nederland heb ik mijn werkervaring bij verschillende internationale retailketens opgedaan. Daarnaast heb ik 6 jaar in Tanzania gewoond, waardoor ik beide markten ken. Je hebt ze ook allebei nodig. En je moet vertrouwen hebben in mensen met wie je samenwerkt. Die vraag krijg ik altijd: kun je je Tanzaniaanse shareholder wel vertrouwen? Als ik dat al niet kan doen, komen we nergens!"

Lotte: "Bellen met de ambassades. Ik dacht vroeger dat ambassades er alleen waren voor als je op vakantie in het buitenland je paspoort kwijt was. Als ik eerder had geweten dat zij zoveel kennis hadden, was ik eerder gaan bellen."

Shapol: "Als je een goed ondernemersidee hebt en je weet niet waar je moet starten, bel dan altijd eerst met RVO. Gewoon doen! RVO, de ambassade of een Holland House kunnen je helpen om verder te komen. Via de ambassade heb je ogen en oren in het land waar je wilt gaan ondernemen, zoals ik in Irak. Via hun brede netwerk en kennis leg je sneller contacten en vind je betrouwbare potentiële zakenpartners."

Shapol Majid

Shapol Majid (Khanem)

Heeft het vrouw-zijn een rol gespeeld tijdens het zakendoen?

Jasmijn: "Ik ben er nooit op gefocust dat ik vrouw ben en iemand anders man. Ik denk wel dat je zelfverzekerd moet zijn als ondernemer. Wél dat risico moet durven nemen. Ik denk dat mannen daar iets makkelijker in zijn. Neem de vraag of ik ook buiten Tanzania ga zakendoen. Ik denk dat veel mannelijke ondernemers dan zeggen: ja, tuurlijk, de hele wereld! Ik denk: laten we eerst maar Tanzania goed doen. Daarnaast vraag ik me soms af of het wel veilig is om als vrouw alleen naar mijn projecten te rijden en de bossen in te gaan, waar de wilde beesten nog vrij rondlopen."

Lotte: "Ik heb met ex- en import naar en van Azië niet gemerkt dat mijn gender een probleem of een voordeel is geweest. Ik heb me nooit anders gevoeld. Ik heb het idee dat het een hoop uitmaakt als je uitstraalt dat het geen rol hoeft te spelen. Wel word ik als ik voor de eerste keer ga mailen naar eventuele partners in Azië, altijd aangesproken met meneer. Het is daar wat gewoner dat mannen het bedrijf runnen."

Shapol: "Zeker! Ik ben niet voor niets een lingeriezaak gestart in Iraaks Koerdistan, waar voor dames passende en comfortabele lingerie kopen niet vanzelfsprekend is. Wij zijn pioniers. Ik streef met mijn bedrijf naar een beter leven voor alle vrouwen in de keten. Vrouwelijke winkelbediendes verkopen mijn lingeriemerk in een vrouwvriendelijke omgeving. Dit maakt dat ze economisch zelfstandig kunnen worden."

Lotte Leufkens

Lotte Leufkens (CloudCuddle)

Hebben het buitenlandnetwerk en RVO.nl je geholpen bij het zakendoen? Zo ja, kun je aangeven hoe dan?

Jasmijn: "RVO heeft vooral geholpen bij het maken van de stap om iets meer te doen. Dat ging via het DGGF-fonds. Ik denk dat het waardevol is dat RVO dit soort dingen doet, anders kun je die stap niet maken. Dan is het leuk dat je lokaal veel verkoopt, maar daar kun je geen oerbos mee beschermen. Ik wil veel meer impact maken. Ik denk dat dit soort steun heel belangrijk is om daar te komen."

Lotte: "Toen wij een producent nodig hadden voor ons product, ben ik ambassades gaan bellen. Ik vroeg wat de kans zou zijn dat we in dat land een partner zouden kunnen vinden. In het begin is het ook kostbaar om te reizen. RVO en het buitenlandnetwerk geven dan meer houvast over de kwaliteit van de partijen met wie je daar aan het overleggen bent. De ambassade in India had ook een handige 'futureproof community' Daarbij kunnen ze je aan een partner koppelen die maatschappelijk verantwoord bezig is."

Shapol: "Ik heb enorm veel gehad aan de hulp en het advies van RVO. Van gedachten wisselen met de ambassade in Sri Lanka of met het consulaat-generaal in Koerdistan; elke keer was ik meteen een stap verder. Het Holland House in Bogota heeft mij bijvoorbeeld in het hele proces in Colombia begeleid. Als ik nu ergens wil beginnen of starten, of een potentiële markt zie, kijk ik eerst of daar ook een ambassade zit."

Jasmijn Bleijerveld

Jasmijn Bleijerveld (Jasmine Bee)

Tot slot: waar had je zelf niet aan gedacht toen je begon met je onderneming?

Jasmijn: "Vaak wordt mij gevraagd: je wilt zeker zoveel mogelijk vrouwen in Tanzania aan het werk helpen? Dat is goed om te doen. Maar sommige van onze imkers gaan wel 200 kilometer het bos in. Ze verblijven daar tijdens de oogst een paar weken in een kamp. Om daar nu mannen en vrouwen te combineren, lijkt me niet een heel goed plan. Ik streef er wel naar dat er alleen vrouwen werken in de verwerkingscentra."

Lotte: "Wij hebben een medisch hulpmiddel. Daar zit strenge regelgeving op. In elk land waar je heen wilt exporteren, ligt dat anders. Het is soms ook in het begin lastig in te schatten wat de kwaliteit uit een ander land waard is. Je potentiële partner kan zeggen dat alle kwaliteit in orde is. Als je dan om kwalificaties en referenties vraagt, kunnen ze je niets laten zien."

Shapol: "Ik had niet gedacht dat de onderneming zo snel zou groeien. Zeker in 2014 niet, toen ik net startte met de onderneming, want toen viel IS Irak binnen. De eerste jaren van de onderneming waren dan ook erg spannend. Toch maakten we groei door; voor mij het bewijs dat ons concept goed is. Met behulp van RVO en het consulaat-generaal in Erbil zijn wij nu bezig om het bedrijf op te schalen. Onder andere met een webshop die heel Irak kan bedienen. Daarnaast willen we een naaiatelier oprichten in Koerdistan. Zonder hulp van het buitenlandnetwerk was dat nooit gelukt."

Lees meer praktijkverhalen van vrouwelijke ondernemers.