Vrouwenparticipatie en duurzaamheid: Cambodjaanse fabriek geeft goed voorbeeld | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Vrouwenparticipatie en duurzaamheid: Cambodjaanse fabriek geeft goed voorbeeld

Meer artikelen

De fabriek van Pratex Asia is een toonbeeld van vrouwenparticipatie, duurzaam ondernemen en verantwoord ondernemen. Nederlandse ondernemer Piet Holten liet deze fabriek bouwen in Cambodja, met hulp van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Pratex Asia laat de Cambodjaanse textielindustrie zien hoe het hoort. In de fabriek van Pratex Asia worden onder andere hoogwaardige brillendoekjes gemaakt voor internationale merken, zoals Oakley en Ray-Ban.

De fabriek staat in de regio Siem Reap, een landelijk gebied met weinig industrie. Met de komst van de fabriek werden 160 banen gecreëerd, waarvan 114 naar vrouwen zijn gegaan. Zij kunnen rekenen op zwangerschapsverlof, kinderopvang in de fabriek en een ruimte om baby's te voeden.

Goede en veilige arbeidsvoorwaarden

Pratex Asia biedt werknemers goede en veilige arbeidsvoorwaarden. Zo krijgen zij een leefbaar loon, gratis maaltijden, een dertiende maand en een bonus als zij goed presteren. Ook is er genoeg daglicht op de werkvloer en is het gebouw toegankelijk voor rolstoelen.

Regenwater opvangen voor toiletten

De fabriek voldoet aan de strenge kwaliteitseisen van SA 8000, ISO 9001:2008 en ISO 14001. Om hieraan te voldoen, zijn er bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak geplaatst, gebruikt de fabriek zo min mogelijk energie en wordt er regenwater opgevangen voor de toiletten.

Training voor werknemers

Het bedrijf heeft ook innovatieve manieren om textiel te bedrukken naar Cambodja gebracht, zoals geautomatiseerd zeefdrukken en reliëf aanbrengen. Werknemers krijgen training om deze technieken onder de knie te krijgen. Daarnaast krijgen ze instructies over kwaliteitscontrole en voldoen aan de wet, maar ook over gezondheid en veiligheid op het werk.

Meer weten?

In het filmpje bovenaan deze pagina vertelt Piet Holten van Pratex Asia hoe hij met steun van RVO.nl deze voorbeeldfabriek heeft kunnen bouwen.

Wilt u zakendoen in een opkomende markt of een ontwikkelingsland en kunt u hulp gebruiken bij het rondkrijgen van de financiering? Dan kan het Dutch Good Growth Fund (DGGF) uitkomst bieden. Doe de Regelhulp om te ontdekken of u in aanmerking komt voor een regeling uit het DGGF.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.