Service menu right

Warmtepomp zorgt voor aardgasvrije voedselproductie

Meer artikelen

Om de Nederlandse klimaatdoelen te halen moeten bedrijven overschakelen naar aardgasvrije installaties. Warmtepompen kunnen daarbij een grote rol spelen, net als de combinatie van koel- en warmteprocessen en het gebruik van restwarmte. Kuikenbroederij Van Hulst en voedselproducent Plukon deden al ervaring op met aardgasvrije productie.

Van Hulst uit Veldhoven maakt sinds mei 2018 gebruik van een innovatieve propaan/butaan warmtepomp van Servex Koeltex. Het bijzondere aan de warmtepomp is dat die is aangesloten op de bestaande installatie van de broederij en water van meer dan 80 graden Celsius levert.

"Zelfs bij een buitentemperatuur van -20 graden kan de temperatuur in de broedruimtes permanent op 38 graden gehouden worden", vertelt Wil van den Kerkhof van leverancier Servex Koeltex. "De meeste systemen worden ontworpen op een minimumtemperatuur van -10 graden, maar dat is voor de kuikenbroederij niet voldoende."

Terugverdienen

De kuikenbroederij verwacht de installatie in ongeveer 7 jaar terug te verdienen. In totaal was de meerinvestering ten opzichte van het vervangen van de cv-ketels ongeveer € 400.000. Zelf investeerde de kuikenbroederij € 205.000 met behulp van de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Daarnaast ontving het bedrijf € 220.000 vanuit de Demonstratie Energie Innovatie (DEI)-subsidie voor innovatieve technieken. De verwachte kostenbesparing per jaar is ongeveer € 32.000.

warmtepomp

Restwarmte van koeling

Voedselproducent Plukon Food Group in Wezep maakt versmaaltijden voor Nederlandse en Belgische winkels. Onlangs bouwde het bedrijf een nieuwe, zeer duurzame productielocatie zonder aansluiting op het aardgasnetwerk. Zij maken gebruik van een geïntegreerde warmtepomp.

Ertan Törün, leverancier IBK Airconditioning & Koudetechniek, vertelt: "We maken onder meer gebruik van restwarmte die ontstaat bij het produceren van koude voor koelcellen, vriescellen en ijswater. Daarnaast winnen we ook warmte terug uit de perslucht en uit de retourlucht van droogprocessen." Het bedrijf zet de restwarmte in om de kantoren en de watertanks voor tapwater en schoonmaakwater te verwarmen.

CO2 voedselveilig koudemiddel

In de installaties wordt CO2 gebruikt als koudemiddel. Törün: "CO2 is voedselveilig en wordt in supermarkten veel gebruikt als koudemiddel. Deze techniek hebben we vertaald naar grote industriële processen zoals die bij Plukon plaatsvinden." Voor de investering in de warmtepomp maakte Plukon gebruik van de EIA-regeling.

Meer  weten?